La acest eveniment care va avea în prim plan rolul energiei geotermale în mixul energetic european va lua parte și ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja.
Aceasta este una dintre soluțiile identificate de executivul blocului comunitar pentru a atinge ținta asumată de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, de cel puțin 55% până în 2030.
"Energia geotermală este o sursă de energie regenerabilă disponibilă pe plan local care poate furniza, într-un mod rentabil, electricitate dispecerizabilă şi căldură, sau o combinaţie a ambelor, şi are potenţial ridicat atât pentru încălzire şi răcire, cât şi pentru sectorul energiei, furnizând energie, combinată cu stabilitate, servicii de stocare şi flexibilitate, precum şi o producţie sustenabilă de materii prime, cum ar fi litiu. Strategia de energie solară a UE prevede că proporţia cererii de energie acoperite de resursele solare şi geotermale trebuie să crească cel puţin triplu pentru ca UE să-şi îndeplinească obiectivele din 2030 privind clima şi energia. O utilizare mai eficientă a energiei geotermale joacă un rol cheie în decarbonizarea sectorului de încălzire şi răcire. Potenţialul comercial al dezvoltării geotermale în sector necesită totuşi finanţare publică şi subvenţii guvernamentale. Obstacolele non-financiare în dezvoltarea energiei geotermale includ vizibilitatea potenţialului subteran, acces la datele geologice locale şi lipsa conştientizării publice, inclusiv de către industrie, a beneficiilor energiei regenerabile disponibile pe plan local", se menţionează în materialul de presă publicat pe site-ul Consiliului.
Un alt subiect ce va fi abordat vizează implementarea cadrului politic privind energia în 2030 şi rolul planurilor naţionale privind energia şi clima.
Pentru a progresa în vederea îndeplinirii Acordului de la Paris şi a limita încălzirea globală, UE a stabilit ţinte ambiţioase privind energia şi clima pentru 2030 şi cere statelor membre să implementeze politici solide şi măsuri la nivel naţional. Implementarea cadrului politic pentru 2030 este cheia pentru a rămâne în grafic şi a îndeplini obiectivul de neutralitate climatică până în 2050. Accelerarea implementării energiei regenerabile şi pe plan local, inclusiv energia hidro, solară, eoliană şi, într-o măsură tot mai mare, energia geotermală, sporeşte eficienţa energetică, şi măsurile adoptate spre o tranziţie justă vor permite îndeplinirea obiectivelor UE şi a angajamentelor internaţionale.
Planurile energetice şi climatice naţionale (NECP) sunt în centrul planificării pe termen lung şi furnizează certitudine şi predictibilitate pentru investiţii. NECP permit cetăţenilor şi investitorilor să se poziţioneze şi să ia decizii în conformitate cu planurile la nivel naţional şi regional în vederea îndeplinirii ţintelor de mediu şi energie din 2030. Actualizarea NECP într-un mod solid şi fiabil va necesita analizarea politicilor viitoare şi măsuri de coordonare trans-sectoriale, subliniază sursa citată.
Miniştrii vor discuta în cadrul reuniunii şi despre contribuţia sectorului energetic la Noul Acord privind Competitivitatea.
Energia accesibilă este cheia competitivităţii industriei UE, iar eforturile pentru a asigura un acces sigur şi adecvat la energia curată, la preţuri competitive pe plan global pe piaţa internă, vor fi centrate pentru o mai bună poziţionare a industriei puternice a UE în timpul tranziţie.
"Obiectivele ambiţioase ale UE legate de energie şi climă pot fi atinse doar dacă merg mână în mână cum competitivitatea şi siguranţă în alimentarea cu energie a UE în cadrul tranziţiei uste şi verzi. Beneficiile integrării pieţei energiei creşte în urma majorării regenerabilelor în sistem, întărind valoarea flexibilităţii şi rezilienţei sale. Pieţele energetice integrate asigură implementarea generării de energie curată în cel mai rapid şi eficient mod posibil. De asemenea, furnizează condiţii pentru extinderea industriei tehnologiilor ecologice, susţin inovaţiile în tehnologii ecologice şi în soluţii digitale pentru sectorul energiei", se subliniază în documentul menţionat.
Acesta mai semnalează că un sistem de electricitate rezilient, flexibil şi integrat este cheia pentru decarbonizarea economiei. Reţelele de electricitate stabile şi interconectate sunt esenţiale pentru buna funcţionarea a pieţei energiei şi au un rol crucial în realizarea obiectivelor UE de energie şi climă şi tranziţie energetică sustenabilă şi sigură. O reţea europeană de electricitate bine integrată şi conectată este cheia pentru asigurarea securităţii întregului sistem şi pentru a realiza decarbonizarea în modul cel mai eficient din punct de vedere al costurilor. Funcţionarea lină a pieţei interne este o precondiţie pentru competitivitatea UE.
"Tranziţia energetică solicită UE şi statelor membre să creeze un sistem energetic decarbonizat care să poată integra o pondere ridicată a energiei regenerabile variabile şi să gestioneze cererea în creştere legată de mobilitatea ecologică, încălzire şi răcire, şi electrificarea industriei. Prin urmare, reţelele trebuie să se adapteze la un sistem de electricitate mai flexibil, mai descentralizat şi mai digitalizat, cu participarea activă a milioane de consumatori şi comunităţi energetice locale. Pentru îndeplinirea obiectivelor ambiţioase ale UE legate de energie şi climă, în special creşterea semnificativă a nivelului energiei regenerabile în sistemul energetic, sunt necesare investiţii masive în sursele de energie regenerabilă, dar şi în infrastructura de transmitere şi distribuţie", se menţionează în press kit-ul reuniunii.
Reuniunile oficiale ale Consiliului sunt organizate de Consiliul UE şi sunt prezidate de Preşedinţia Consiliului. Cu toate acestea, fiecare preşedinţie a Consiliului organizează şi reuniuni informale ale miniştrilor pentru a purta discuţii privind iniţiative legate de un anumit subiect sau de o anumită formaţiune a Consiliului.
Ungaria a preluat, la 1 iulie 2024, preşedinţia rotativă a Uniunii Europene (iulie-decembrie 2024).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...