Modificare a Codului fiscal. Beneficii mai mari, fără impozit. Ce trebuie să ştie angajaţii şi angajatorii

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Freepik.com
Freepik.com
Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru modificarea Legii nr.204/2006 privind pensiile facultative, înregistrată la Senat.

"Taxele pe muncă în România sunt, cel puţin în zona salariului minim pe economie, cele mai mari din Uniunea Europeană, aşa cum arată o analiză a KPMG. Pentru a compensa taxarea muncii, care este descurajantă, în încercarea de a stimula ocuparea forţei de muncă, statul oferă o serie de beneficii pe care angajatorii le pot oferi angajaţilor. Beneficiile sunt reglementate, uneori excesiv, printr-o serie de articole care stabilesc plafoane atât în legătură cu venitul brut lunar, cât şi la nivel anual, astfel încât, în practică, acordarea anumitor beneficii nu produce efectele scontate, respectiv nu stimulează performanţa salariaţilor.

De exemplu, conform reglementărilor fiscale actuale din Codul Fiscal, sumele plătite de angajator pentru pensii facultative şi abonamente medicale private sunt considerate venituri neimpozabile doar până la limita a 400 euro anual pentru fiecare categorie. Limitarea reduce atractivitatea acestor beneficii, care altfel ar putea avea un impact semnificativ pozitiv asupra sistemelor publice de pensii şi sănătate, precum şi asupra calităţii vieţii angajaţilor.

În acelaşi timp, există foarte mulţi angajatori, de regulă întreprinderi mici şi mijlocii, care nu îşi permit să acorde salariaţilor beneficii din categoria celor menţionate mai sus, în special pentru că, având un număr mic de salariaţi, costurile administrative pot fi prea mari, sau puterea de negociere cu furnizorul de beneficii este inexistentă.

Ca urmare, dorim crearea cadrului pentru ca această categorie de angajatori să poată acorda beneficii salariaţilor proprii, în vederea stimulării productivităţii acestora. Prin iniţiativa de faţă, realizăm o revizuire a limitelor în care pot fi acordate unele facilităţi fiscale şi introducem o nouă categorie de beneficii", explică iniţiatorii în nota de fundamentare a proiectului.

 

Se propune modifjcarea Codului Fiscal prin:


• Eliminarea plafonului anual de deductibilitate de 400 de euro pentru contributiile la pensii facultative (Pilon III), menţinându-se limita de 33% din salariul de bază;

• Eliminarea plafonului anual de deductibilitate de 400 de euro pentru abonamentele de sănătate private oferite de angajator, păstrând limita de 33% din salariul de bază;

• Exceptarea de la impozitul pe venit şi de la contribuţia la asigurări sociale a unor avantaje în natură, constând exclusiv în produsele şi serviciile comercializate de angajator, în limita a 500 de lei pe lună;

• Exceptarea de la impozitul pe venit şi de la contribuţia la asigurări sociale a sumelor suportate de către angajator pentru plasarea copiilor angajaţilor proprii în unităţi de educaţie timpurie - nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil, precum şi eliminarea acestui beneficiu dintre cele care sunt limitate la valoarea de 33% din salariul de bază, rămânând limitate la valoarea de 5% din cheltuielile de personal ale angajatorului. 

Documentul complet poate fi studiat aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Contabil / Foto: Freepik

ANAF clarifică o dilemă frecventă privind SAF-T

Tot mai multe firme aflate la început de drum sau cu...

Gaze naturale

România a importat cu 72% mai mult gaz în 2025

Producţia de gaze naturale utilizabile a României a...

Cariera Tismana

20 de hectare de pădure s-au surpat la mina Tismana

Deputatul Radu Miruţă (USR) anunţă că o alunecare de...

Bursa de Valori București
Pilonul III de pensii
Anker PowerCore 10000
Platină
Lingouri de aur
Sediul Hidroelectrica
Hidroelectrica
Trenuri
ANAF

Buletinul electronic creează mai mult probleme românilor

Noile cărți electronice de identitate, emise cu...

Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
Ilie Bolojan

Bolojan: Deficitul bugetar mare nu mai poate fi susținut

Ilie Boloja atrage atenția că România se confruntă cu o...

Donald Trump

MAGA, divizată din cauza războiului Israeliano-Iranian

După ce și-a câștigat un nou mandat cu mesajul...

Freepik.com
Freepik.com
Bani. Freepik.com
Uzină Ford / Foto: Flickr
Ucraina se aşteaptă ca viitorul pachet de sancţiuni europene contra Moscovei să vizeze şi compania de stat Rosatom

Rosatom construiește prima centrală nucleară din Kazahstan

Agenţia pentru Energie Nucleară din Kazahstan a anunţat...

Uzinele Dacia
Donald Trump și Elon Musk
Tel Aviv sub asediul Iranului
Freepik.com

pixel