Codul rutier, noi modificări. Din martie, șoferii trebuie să fie și mai vigilenți
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Poliția Rutieră
Foto: Poliția Rutieră
De la 2 martie intră în vigoare o nouă Ordonanță de urgență ce aduce modificări Codului rutier.

Mai multe schimbări sunt stabilite, prin OG 11/2023, la Codul rutier, scopul lor fiind armonizarea cadrului legal privind circulația pe drumurile publice. Ordonanța de față se va aplica din 2 martie 2023.

Ordonanța 11/2023, în primul rând, acordă dreptul ofițerilor și agenților de poliție din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor de a constata și sancționa mai multe contravenții.

Mai exact, șoferii vor putea fi amendați de către acești polițiști, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pentru:

  • neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului celor în vigoare;

  • neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului şi tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege;

  • neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege;

  • deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.

Amenzile prevăzute în Codul rutier pentru aceste contravenții sunt cuprinse între 580 și 2.900 de lei.

Ordonanța mai prevede și posibilitatea și situațiile în care autoritățile competente să elibereze permise de conducere și certificate de înmatriculare pot elibera dovezi înlocuitoare ale acestor documente.

Concret, în Codul rutier se va introduce următoarea prevedere: “La cererea proprietarului sau deținătorului mandatat al vehiculului, autoritatea competentă eliberează, pentru situațiile în care se emite un certificat de înmatriculare, o dovadă înlocuitoare a acestuia care atestă înmatricularea vehiculului, valabilă până la emiterea certificatului de înmatriculare, dar nu mai mult de 30 de zile”.

Totodată, Codul rutier va stabili clar că, până la eliberarea permisului de conducere, în cazul pierderii, furtului, deteriorării actului sau schimbării numelui titularului acestuia, serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor pot elibera o dovadă înlocuitoare a acestuia (valabilă maximum 30 de zile).

De asemenea, se reglementează competența Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări de a elibera permise de conducere internaționale și este extinsă obligativitatea înregistrării audio-video a probei practice a examenului pentru obținerea permisului de conducere și în ceea ce privește proba practică susținută pentru categoriile AM, A1, A2 și A, mai puțin proba poligonului.

Citește și:

Amenzi de până la 3.000 de lei pentru şoferi. Ce nu trebuie să lipsească din maşină

Şoferii români care nu respectă regulile din Codul Rutier specifice în aceste zile riscă amenzi de până la 3.000 de lei.

O regulă din Codul rutier arată că nu este suficient ca pe timpul iernii maşina să aibă cauciucurile de iarnă. Şoferii trebuie să mai aibă la ei şi alte ustensile esenţiale în caz de ninsoare abundentă, pentru a nu risca să rămână înzăpeziţi.

Codul rutier spune foarte clar că toți conducătorii auto au obligația de a-și echipa mașinile corespunzător, în special în sezonul rece. 

Cei care nu fac acest lucru și nu au în autoturism toate accesoriile prevăzute în Codul rutier lucru riscă să primească amenzi cât se poate de usturătoare, conform legii. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Reguli noi pentru agenții imobiliari

Un proiect de lege recent depus la Senatul României...

Strategia globală de tranziție energetică „este un eșec”

Actuala strategie de tranziție energetică „este un...

Avertizare meteo. Iarna se întoarce în forță

Meteorologii au transmis o avertizare generală valabilă...


pixel