Iată ce scrie în nota de fundamentare a proiectului care poate fi consultat aici.
"Obligaţia instituită de alin.(1) al art.119 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, potrivit căreia angajatorul are obligaţia de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orelor de începere şi de sfârşit ale programului de lucru, reprezintă o măsură birocratică, costisitoare, care încalcă dreptul angajatorului de a-şi organiza unitatea de o manieră flexibilă şi eficientă. Dimpotrivă, piaţa muncii are nevoie de măsuri de simplificare a activităţilor de resurse umane, de eficientizarea şi îmbunătăţirea relaţiilor de muncă şi de eliminare a oricăror obstacole care stau în calea microintreprinderilor de a se dezvolta şi de a crea locuri de muncă.
În anul 2018, prin Legea nr.88 din 4 aprilie 2018 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 53/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii s-a introdus posibilitatea ca pentru salariaţii mobili şi salariaţii care desfăşoară munca la domiciliu, angajatorul să poată ţine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat în condiţiile stabilite cu salariaţii prin acord scris, în funcţie de activitatea specifică desfăşurată de către aceştia. Măsura şi-a demonstrat eficienţa şi a impactat pozitiv asupra angajatorilor şi angaţatilor vizaţi. În acest sens, în anul 2021, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.37/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr.53/2003 - Codul muncii, Guvernul României a dorit, printre alte măsuri de debirocratizare ale pietei muncii, să extindă sfera de aplicare a alin.(2) şi la nivelul salariaţilor microintreprinderilor definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004, cu modificările şi completările ulterioare. Deşi utilitatea măsurii nu a putut fi contestată, prin Proiectul de lege pentru respingerea Ordonantei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 ~ Codul muncii, norma a fost abrogată.
Avand în vedere urmatoarele aspecte:
- nevoia de eficientizare şi îmbunătăţire continuă a relaţiilor de muncă;
- necesitatea simplificării procedurilor specifice activităţii de resurse umane;
- necesitatea sprijinirii angajatorilor pentru reducerea costurilor administrative;
- dreptul angajatorului de organizare şi functionare a unităţii;
- şi tinand cont de faptul că relaţiile de muncă se bazează pe principiul consensualităţii şi al bunei-credinţe;
Propunem modificarea alin.(2) al art.119 din Legea nr. 5312003 - Codul muncii, astfel încât dispoziţiile să fie aplicabile şi salariaţilor microintreprinderilor definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv întreprinderi cu până la 9 salariaţi.
Având in vedere argumentele prezentate mai sus, înaintăm Parlamentului României, spre dezbatere şi adoptare, prezenta propunere legislativă."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...