Modificarea Codului fiscal: O șaorma cu de toate. Negrescu: Începe plata la negru
Autor: Oana Pavelescu | 14 iul 2022, 17:41
Adrian Negrescu spune că angajatorii vor prefera să plătească la negru
Adrian Negrescu spune că angajatorii vor prefera să plătească la negru
Adrian Negrescu a criticat modificările fost aduse Codului fiscal despre care spune că sunt ”un fel de șaorma cu de toate”.

Analistul economic l-a ironizat pe ministrul Adrian Câciu spunând că: ”Creșterea economică de care ne vorbește ministrul Finanțelor, în aplauzele noastre, că am uitat să îl aplaud din nou pentru perspectiva economică optimistă”.

Conform noilor modificări ale Codului fiscal contractele part-time vor fi taxate ca și contractele pentru 8 ore, o situație absurdă și nedreaptă. În acest context, Adrian Negrescu a spus că: ”Cel puțin în privința contractului part-time, e de râsul curcilor, ca să zic așa, această decizie care vine practic să creeze și mai multe probleme pentru mediul de afaceri, pentru că, din păcate, avem foarte mulți oameni care sunt plătiți pe contracte part-time pentru că activează pe în mai multe domenii”.

La data de 1 iulie în România existau peste 1,1 milioane de contracte de muncă din care 500.000 sunt dublate. 

Analistul a spus că: ”Sunt foarte curios câți dintre oamenii ăia vor rămâne fără banii respectivi, pentru că, probabil, mulți dintre ei, multe dintre firme, vor renunța la acești colaboratori, din prisma faptului că nu își vor permite să plătească taxele către stat”.

Adrian Negrescu se teme că soluția va fi angajarea la negru: ”Probabil se va plătit la negru și, din păcate, către asta ne îndreptăm în domeniul contractelor part-time, inclusiv în zona contractelor de business, pentru că în momentul în care vei avea taxe mai mari, cu siguranță mulți dintre jucători, mai ales dintre cei mici, care sunt slab finanțați, care abia reușesc să se descurce cu banii în această perioadă, vor alege din nou calea evaziunii fiscale și pe asta ne îndreptăm, din păcate, și se vede acest lucru. Faptul că oamenii de afaceri încep din nou să lucreze la negru, cu marfă dată pe barter, cu marfă dată pe sub mână, în așa fel încât să se descurce și să reușească să supraviețuiască, într-o economie în care inflația e ca un fel de virus care ne duce, din păcate, spre această boală puternică care se cheamă recesiune”, a explicat analistul la B1TV.

Citește și: Ce ne aşteaptă din toamnă. Negrescu: România, în antecamera recesiunii

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat, pentru cititorii DC Business, la ce să ne așteptăm în această toamnă și în iarnă în condițiile în care avem seceta care afectează agricultura, situaţia privind energia este incertă, iar inflația nu dă semne că ar încetini.

"România, în antecamera recesiunii. Situația economică a României tinde să se deterioreze pe zi ce trece. Producția industrială, comerțul au încetinit semnificativ, iar efectele se simt deja. Suntem în antecamera recesiunii, într-o perioadă de stagflație – cu o activitate economică care a încetinit semnificativ și cu o continuare a creșterii prețurilor.

Seceta fără precedent în ultimii 20 de ani este cea mai recentă veste proastă și care vine să completeze tabloul veștilor negative din economie în care inflația, aflată la cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani (Scumpirea gazelor cu 89% și a carburanților cu 41%), și creșterea deficitului comercial cu 40% vin să contureze tabloul unei crize puternice în care ne afundăm.

Din păcate, va trebui să trecem prin recesiune ca să ne facem bine din punct de vedere economic", a spus analistul.

"Facturi duble, costuri tot mai mari, credite din ce în ce mai scumpe"

"Toamna, dar mai ales iarna lui 2022-2023 vor fi două perioade dificile pentru majoritatea populației, erodarea puternică a puterii de cumpărare urmând să genereze o scădere a consumului – principalul motor al economiei, și o creșterea a numărului datornicilor. Facturi duble la energie, la gaze, costuri tot mai mari cu alimentele și credite din ce în ce mai scumpe. Pentru mulți dintre români, austeritatea va fi cuvântul de ordine.

Pentru mediul de afaceri, problemele se accentuează pe zi ce trece, de la creșterea blocajului financiar la limitarea accesului la finanțare – băncile nu mai sunt dispuse  să împrumute firmele, iar dacă o fac, dobânzile sunt atât de mari încât împrumuturile nu mai sunt fezabile din pdv al business-ului.

Probabil vom avea peste 100.000 de firme care se vor afla într-o situație de risc, iar multe dintre ele vor trebui să disponibilizeze angajații. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

ROBOR, 1 februarie 2023. Indicele bancar a scăzut

Indicele bancar a înregistrat o nouă scădere.

Piaţa unică a împlinit 30 de ani

Comisia Europeană a publicat marţi "Raportul anual privind piaţa unică...

Spania majorează salariul minim cu 8%

Premierul spaniol Pedro Sanchez anunţă o creştere cu 8%...

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în 2022

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în...

Prețul uraniului, așteptat să crească în 2023

Probabil că va exista o nouă revenire a prețurilor...

AUR: Cererea mondială a atins cel mai ridicat nivel din 2011

Metalul prețios și-a recâștigat rolul de refugiu...

Skoda reduce producţia din cauza deficitului de cipuri

Skoda Auto, o divizie a grupului german Volkswagen, va...

Cel mai bogat armator grec este o femeie de 40 de ani

În Grecia, o țară în care transportul maritim este rege,...

Crossuri externe