Modificarea Legii taximetriei, la votul final al Camerei Deputaților

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Se modifică Legea taximetriei
Se modifică Legea taximetriei
Un nou proiect de lege care vizează actualizarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi urmează să primească votul final în Camera Deputaților.

Această inițiativă legislativă este justificată de schimbările semnificative apărute în domeniul transportului în ultimii 20 de ani, atât din punct de vedere tehnic, cât și socio-economic.

Adaptare la realitățile pieței actuale

Conform expunerii de motive, intervenția legislativă este necesară pentru a aduce legea în concordanță cu realitățile pieței actuale, inclusiv cele generate de reglementarea transportului alternativ. Modificările vizează stabilirea tarifelor și prețurilor pentru serviciile de taximetrie, introducerea unor noi modalități de plată, inclusiv aplicații mobile, și reglementarea utilizării vehiculelor deținute prin contracte de închiriere sau comodat.

Verificări tehnice și siguranța transportului

O atenție deosebită este acordată siguranței transportului, fiind propusă verificarea tehnică periodică a autoturismelor taxi la intervale de șase luni în stațiile ITP autorizate de RAR. De asemenea, se dorește modernizarea dotărilor, precum înlocuirea vechilor stații de radio cu aplicații de dispecerat și clarificarea modului de arondare a transportatorilor la mai multe dispecerate pentru a deservi un număr mai mare de clienți.

Subcontractarea și reglementările europene

Inițiativa prevede și reglementarea subcontractării serviciilor de transport către persoane fizice autorizate, eliminând astfel lacunele legislative existente. Subcontractanții vor trebui să dețină certificate de atestare profesională, iar aparatele de taxat vor fi fiscalizate de aceștia. Totodată, legea propune implementarea corectă a prevederilor Regulamentului european nr. 1071/2009.

Accesul pe benzile speciale și reducerea poluării

Un alt aspect important îl reprezintă facilitarea accesului taxiurilor pe benzile speciale destinate transportului în comun, cu scopul de a reduce timpul de așteptare al clienților și de a diminua poluarea provocată de blocajele din trafic. Autoritățile locale vor putea restricționa acest acces doar în situații excepționale.

Proiectul de lege este considerat esențial pentru îmbunătățirea calității serviciilor de taximetrie și pentru adaptarea acestui domeniu la noile provocări tehnologice și economice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.


pixel