BNR dezvăluie: Așa arată portretul perfect al unei afaceri de succes în România!
Un studiu publicat de Banca...
Ce schimbări sunt preconizate
Pensiile de serviciu urmează a fi calculate plecând de la contributivitate, vechime în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut iar procentul de calcul este redus, pentru toate pensiile de serviciu stabilite în baza actelor normative, altele decât magistraţii.
Stagiul de contributivitate minim va fi similar celui aplicat în sistemul public de pensii.
Întrucât pensiile de serviciu reglementate prin statute profesionale sunt considerate contrare fundamentului regimului de pensionare, prin noua reglementare se propun şi condiţii concrete de exercitare a dreptului la pensia de serviciu, care au ca efect o redimensionare a cuantumului acestora.
Astfel, la stabilirea bazei de calcul a pensiilor de serviciu se au în vedere venituri de natură salarială realizate pe o durată mai lungă de activitate a potenţialilor beneficiari care să fie similar stagiului minim de cotizare realizat în sistemul public de pensii.
Determinarea cuantumului pensiilor de serviciu urmează a se realiza pe baza unui procent ajustat, aplicat la baza de calcul, pentru toate pensiile de serviciu stabilite în baza actelor normative, altele decât magistraţii, faţă de cel aplicat în prezent, având ca rezultat reducerea decalajului dintre pensiile de serviciu şi cel al pensiilor de asigurări sociale de stat.
Vârsta de pensionare și vechimea
De asemenea, se propune să crească vârsta de acces la pensia de serviciu iar vechimea în serviciu să fie majorată.
În aceste condiţii, cuantumul pensiei de serviciu este corelat cu calitatea de asigurat al sistemului public de pensii, pensiile de serviciu apropiindu-se de cuantumul pensiilor din sistemul public ca drept colateral al obligaţiei de a participa Ia sistem.
Redimensionarea cuantumului pensiilor de serviciu nu este echivalentă eliminarea pensiilor de serviciu dar se urmăreşte faptul ca, în cuantumul obligaţiei publice la care este angajat bugetui de stat, drepturile de pensii sa scadă față de acest moment.
Recalcularea
Recalcularea pensiilor de serviciu nu echivalează nici cu o restrângere a unui drept constituţional ci se impune pentru restrângerea cheltuielilor bugetare.
În expunerea de motive a propunerii de modificare a legii pensiilor de seriviciu se spune că recalcularea prevăzută de proiectul de act normativ nu aduce atingere drepturilor de pensie stabilite pe baza principiului contributivităţii, potrivit legislaţiei sistemului public de pensii.
În ceea ce priveşte pensiile de serviciu stabilite în baza actelor normative, pentru categoriile socio-profesionale, altele decât magistraţii, nu este prevăzută instituţia recalculării, deoarece toate aceste categorii de pensii de serviciu nu depăşesc venitul net din ultima lună de activitatea. Acestea fac obiectul de reglementare al Ordonanţei de urgenţă nr. 59/2017 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.
Referitor la pensionarii miIitari de stat trebuie precizat că, pensiile militare de stat au fost recalculate prin intrarea în vigoare a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.
Prin proiectul de act normativ se aduc modificări actelor normative care instituie această categorie de pensie cu privire la categoria pensiei de serviciu, respectiv de eligibilitate, modul de calcul, vechimea în specialitate, vârsta de pensionare.
Prin urmare în vederea restaurării principiilor echităţii şi egalitații de tratament între asiguraţii sistemului de pensii, dar şi pentru evitarea unor cheltuieli semnificative din bugetul de stat se impune modificarea actelor normative cu caracter special care instituie categoria pensiei de serviciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Ministerul Dezvoltării,...
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...