Modificări la Sistemul Garanție-Returnare făcute pe ultima sută de metri

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Reciclarea sticlelor de plastic
Reciclarea sticlelor de plastic
Cu puțin timp înainte ca Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) să devină operațional, normele acestuia au fost oficial modificate pentru a clarifica aplicarea și pentru a stabili responsabilitățile comercianților și producătorilor.

Aceste ajustări aduc clarificări în ceea ce privește definiția termenilor cheie, obligațiile producătorilor și comercianților, interdicțiile referitoare la produsele ambalate în ambalaje SGR și regulile privind returnarea garanției.

Hotărârea de Guvern 1075/2023, care modifică și completează Hotărârea Guvernului nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, a fost publicată în Monitorul Oficial marți, în scopul pregătirii pentru implementarea efectivă a sistemului la 30 noiembrie, conform declarațiilor ministrului mediului.

Una dintre modificările semnificative se referă la extinderea definiției termenilor "comerciant", "comerciant HoReCa" și "distribuitor", care nu mai sunt restrânși doar la persoane juridice autorizate sau din industria hotelieră, ci includ și operatori economici pentru a acoperi diverse tipuri de afaceri, inclusiv cele fără personalitate juridică.

Producătorii sunt acum obligați să înregistreze fiecare tip de ambalaj SGR pe care îl introduc pe piață într-un nou registru. Comercianții au responsabilitatea de a specifica valoarea garanției separat de prețul produsului, atât pe raft, cât și în documentele fiscale. De asemenea, tariful de gestionare trebuie plătit prin transfer bancar pentru a asigura transparența.

Comercianții HoReCa, deși nu sunt obligați să ofere puncte de returnare, vor primi un tarif de gestionare pentru a acoperi cheltuielile legate de manipularea ambalajelor SGR, dat fiind rolul lor important în implementarea sistemului.

În paralel, definiția ambalajului supus SGR sau ambalaj SGR a fost revizuită pentru a include referirea la articolele excluse, precum ambalajele tip pouches, bag-in-box și orice alt ambalaj care nu își păstrează forma după golire.

O altă modificare importantă constă în interdicția de a introduce pe piața națională și a comercializa produse ambalate în ambalaje SGR, în cazul în care producătorii/comercianții nu sunt înregistrați în SGR sau, chiar dacă sunt înregistrați, nu au semnat contracte cu RetuRo.

În plus, se oferă clarificări cu privire la regulile privind returnarea garanției și se stabilesc tarifele de administrare și gestionare pentru perioada 30 noiembrie 2023 – 31 decembrie 2024.

Sistemul SGR este programat să intre în funcțiune la 30 noiembrie 2023. Ministerul Mediului subliniază că țara este pregătită pentru acest nou sistem, care va contribui la o reciclare reală și la reducerea poluării cu ambalaje în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României

pixel