Molecula-minune care luptă cu COVID-19. Culmea, se găsește în natură

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Este, practic, la tot pasul
Este, practic, la tot pasul
Recunoscută pentru propietățile sale antioxidante, mai multe studii îi atribuie mai nou quercitinei un rol terapeutic în prevenirea și tratamentul COVID-19.

„Quercitina este răspândită pe scară largă în regatul plantelor: o găsim în multe fructe şi legume, în special citrice, mere, fructe roşii, capere, ceapă, roşii şi broccoli, dar şi în cacao, ulei de măsline, vin roşu şi în ceai verde. Este sensibilă la temperatură, atât de mult încât, de exemplu, după 15 minute de fierbere, ceapa şi roşiile îşi pierd 75-80% din conţinutul iniţial”, spune Flavia Bernini, biolog şi nutriţionist, potrivit Mediafax.

Studiile ştiinţifice asupra moleculelor individuale sunt, prin urmare, indicative ale potenţialului lor terapeutic, dar apoi, în practică, aceste informaţii rareori găsesc o confirmare reală.

Chiar şi adăugarea prin suplimente specifice, deşi atinge concentraţii mult mai mari decât cele pe care le-am putea ajunge doar cu alimente, nu pare să dea rezultate mai bune. Acest lucru se datorează faptului că micronutrienţii concentraţi în suplimente nu prezintă aceleaşi beneficii ca şi consumul prin alimente.

O portocală, de exemplu, pe lângă quercitină, conţine mai mult de două sute de compuşi, vitamina C, potasiu, fosfor. Antioxidanţii sunt buni, deoarece sunt conţinuţi în alimente bogate în apă, fibre, vitamine şi alte elemente”, spune biologul.

Citește și COVID-19. Ce se întâmplă când vaccinul pătrunde în organism

„Datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare şi antioxidante, quercitina se află în centrul mai multor studii care demonstrează eficacitatea sa bună în atenuarea răspunsului inflamator indus de COVID-19.

Într-un studiu internaţional de câteva luni în urmă, Sars-CoV-2 a fost indicat ca un posibil inhibitor specific al replicării virale. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că acestea sunt simulări pe computer realizate pe proteine izolate şi că, până în prezent, niciun medicament sau supliment pe bază de quercitină nu a demonstrat eficacitate clinică semnificativă", afirmă Flavia Bernini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel