Mongolia a deschis robinetul cu bani. A inaugurat ceva uriaș
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ceremonia s-a desfășurat în Deșertul Gobi, la 150 kilometri de China
Ceremonia s-a desfășurat în Deșertul Gobi, la 150 kilometri de China
Discuțiile au durat ani de zile, cu pauze lungi, cu dispute aprinse, cu tensiuni. Iar multe dintre ele au vizat banii. 

Lucrările de extracție într-o uriașă mină de cupru din Mongolia, aparținând gigantului anglo-australian Rio Tinto, au demarat luni, după mai mulți ani de dispute în jurul proiectului, a anunțat agenția de presă a țării asiatice. 

Mina Oyu Tolgoi ("Turquoise Hill"), situată în mijlocul deșertului Gobi și la mai puțin de 150 de kilometri de China, este considerată unul dintre cele mai mari zăcăminte de cupru cunoscute din lume.

Exploatarea, programată inițial să intre în funcțiune în 2013, a fost subiectul unei ample controverse legată de finanțarea proiectului, împărțirea profiturilor și impactul asupra mediului. De asemenea, gigantul minier Rio Tinto a avut de suferit din cauza creșterii sentimentului naționalist în rândul populației mongole, îngrijorată de ascensiunea firmelor străine în țara lor. După ani de întârzieri, exploatarea minieră a început oficial luni, la o adâncime de 1.300 de metri, a anunțat agenția de presă Montsame.

Peste șase milioane de mașini electrice pe an

Evenimentul a fost marcat printr-o ceremonie la care au participat premierul mongol, Luvsannamsrai Oyun-Erdene, și șeful Rio Tinto, Jakob Stausholm. "Când Oyu Tolgoi va funcționa la capacitate maximă, (situl) va furniza suficient cupru pentru a produce peste 6 milioane de mașini electrice pe an", a declarat Jakob Stausholm, citat de Montsame.

Șantierul ar trebui să reprezinte o importantă mană financiară pentru Mongolia și să reprezinte peste 30% din produsul său intern brut (PIB), potrivit promotorilor proiectului semnat în 2009. Oyu Tolgoi este deja dezvoltat în aer liber, dar Rio Tinto susține că 80% din bogăția sitului se află în rezervele sale subterane.

După o luptă îndelungată, Rio Tinto și Mongolia au ajuns în cele din urmă la un acord în 2015, deschizând calea exploatării și a unor noi lucrări subterane, care fuseseră amânate. Grupul anglo-australian Rio Tinto deține, prin intermediul Turquoise Hill, 66% din compania Oyu Tolgoi care gestionează mina, în timp ce restul de 34% este deținut de guvernul mongol.

Citește și Pământuri rare. Norvegia anunță descoperirea unui zăcământ substanțial

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 


pixel