Moody's înrăutăţeşte perspectiva atribuită băncilor din Germania, Italia, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Moody's confirmă ratingul Bulgariei dar previzionează amânarea adoptării euro
Moody's confirmă ratingul Bulgariei dar previzionează amânarea adoptării euro
Agenţia de evaluare financiară Moody's a înrăutăţit de la stabilă la negativă perspectiva atribuită băncilor din Germania, Italia, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, deoarece criza energiei din Europa şi inflaţia ridicată slăbesc economiile, transmite Reuters.

De asemenea, perspectiva atribuită băncilor din Marea Britanie şi Austria rămâne stabilă, a precizat Moody's.

Revizuirea în scădere reflectă faptul că Moody's consideră sistemele bancare din cele şase ţări ca cele mai expuse riscului creşterii preţului energiei şi posibilei raţionalizări a energiei.

"Ne aşteptăm la o deteriorare suplimentară a condiţiilor operaţionale", a afirmat Louise Welin, analist al Moody's.

Unele din cele mai mari bănci din Europa, care săptămâna trecută au afişat profituri peste aşteptări, au avertizat asupra riscurilor în creştere provocate de încetinirea economiei.

Acţiunile băncilor europene au scăzut cu aproape 25% faţă de nivelul ridicat din februarie, înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Moody's estimează că va urma o deteriorare suplimentară a calităţii creditelor băncilor, a profitabilităţii şi a accesului la finanţare.

"Majorarea preţurilor va afecta solvabilitatea multor companii şi gospodării, ceea ce va provoca formarea de noi credite neperformante", a explicat Welin.

În Germania, măsurile guvernamentale de sprijinire a economiei nu vor compensa complet dificultăţile cu care se confruntă companiile şi gospodăriile. "Germania va intra în recesiune", se arată în raportul agenţiei de evaluare financiară.

În cazul Italiei, Moody's a citat riscurile legate de stagflaţie şi estimările privind stagnarea economiei în 2023, după un avans de 2,7% previzionat în 2022.

"Majorarea preţurilor va afecta solvabilitatea micilor companii şi a gospodăriilor, şi va crea noi credite neperformante în Italia", apreciază Moody's.

Pentru Polonia, agenţia estimează o creştere extrem de redusă anul viitor, cuplată cu o inflaţie ridicată şi majorări de dobânzi "care vor limita oportunităţile de creştere".

Creșterea salariului minim. Ciucă: ”Depinde de cifrele reflectate în proiectul de buget”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că la nivelul actualei guvernări se doreşte o creştere a salariului minim, însă valoarea cuantumului cu care va creşte acesta va depinde de cifrele care se vor regăsi în proiectul de buget pentru viitor.

Şeful Executivului a răspuns la o conferinţă de presă la finalul vizitei de lucru pe care a efectuat-o alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul PSD, la fabrica de camioane IVECO din Petreşti, judeţul Dâmboviţa.

"Sigur, ne dorim ca salariul minim să crească şi de fiecare dată când am avut această posibilitate am şi discutat şi despre salarii şi despre pensii, reprezintă obiectivul nostru, astfel încât să-i sprijinim pe oameni să nu suporte întreaga povară a tot ceea ce înseamnă creşterea preţurilor şi, bineînţeles, efectele pe care le produce inflaţia, doar că, până în acest moment, până când nu vom avea o analiză pe buget, pe cifrele concrete, nu doresc să fac niciun fel de referire la cuantumul cu care va creşte salariul minim. Valoarea va depinde de cifrele care sunt reflectate în proiectul de buget", a declarat Ciucă.

Premierul a subliniat că, dincolo de limita minimă a salariului minim, fiecare angajator poate stabili salariul în funcţie de valoarea muncii prestată de un angajat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel