Moscoviții se mută la subsolurile blocurilor. Se cumpără orice spațiu, cât de mic
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O soluție pentru buzunare tot mai goale
O soluție pentru buzunare tot mai goale
La început această tendință a fost considerată o extravaganță de prost gust. De câteva luni însă, subsolurile imobilelor de locuințe, mai mici sunt mai mari, sunt luate, pur și simplu, cu asalt de moscoviți.

Locuitorii Moscovei nu mai vor apartamente spațioase și luminoase. Acum bătălia mare se dă pe spațiile situate fie la parterul imobilelor de locuințe, la demisol, ba chiar la subsol. Greu de spus dacă această schimbare de atitudine are legătură cu războiul din Ucraina, cu teama că acest conflict se va extinde și, prin urmare, este nevoie de ceva mai sigur sau este încă o dovadă că rușii devin tot mai săraci. 

Este adevărat că moscoviții, precum și locuitorii altor mari orașe din Rusia, precum Santk-Petersburg, o duc mai bine decât conaționalii lor din alte aglomerări urbane, dar nivelul de trai a scăzut chiar și în capitala țării. Iar acum, pe fondul creșterii galopante a prețurilor, veniturile oamenilor se epuizează rapid. Prin urmare, rușii au început nu doar să mănânce mai ieftin, dar caută și locuințe mult mai accesibile ca preț. 

Expertul imobiliar Valeri Letenkov, directorul unei agenții de specilitate din Moscova, spune că pe piața locală s-a creat o situație ciudată - chiar și cea mai mică garsonieră de la dezvoltator costă cel puțin opt milioane de ruble (peste 121.000 de dolari). În același timp, numărul rușilor dispuși să ia un împrumut pentru locuințe, potrivit lui Letenkov, s-a redus considerabil. 

"Ca urmare, clienții se confruntă adesea cu o alegere dificilă: fie să cumpere ceva la o distanță considerabilă de Moscova, la un preț mai avantajos, dar ceea ce ar însemna și găsirea unui loc de muncă mai aproape de casă, ceea ce este mai complicat sau să cumpere un apartament destul destul de spațios la parterul sau demisolul unui bloc", - a explicat specialistul. 

Letenkov a menționat că ar putea exista probleme în ceea ce privește statutul juridic al acestor spații care, în acte nu este trecut, de regulă, ca spațiu locuibil. Totuși, dacă proprietarul demonstrează că acolo unde stă, la demisol sau subsol sunt respectate toate condițiile cerute de lege, nimeni nu îl va evacua. 

Citește și SUA împing și mai mult Rusia spre incapacitate de plată

Principalul avantaj al apartamentelor de la parter, potrivit opiniei agentului imobiliar, este prețul lor - în medie, un metru pătrat în astfel spații ajunge la cel mult 1000 de dolari, extrem de convenabil pentru Moscova. 

Pe de altă parte, potrivit presei rus, pe 12 iunie se vor deschide Moscova 14 dintre vechile restaurante McDonald's, dar sub alt nume. Cotidianul Kommersant precizează că noii proprietari ai lanțului au reluat lucrul cu majoritatea foștilor furnizori. Noul meniu va conține felurile de mâncare cunoscute, dar cu denumiri alternative, fără prefixul "Mac", și nu va exista nici marca galbenă "M" pe ambalaj.

Noul proprietar al McDonald's a depus o altă cerere la autoritățile de resort pentru înregistrarea celei de-a opta variante a numelui de marcă - "Our place". Anterior, fosta divizie solicitase deja șapte variante de nume - This is It, Exact It, Compass, Just So, Fun and Tasty, The One și Free Cash Register. După cum a constatat RTVI, în baza de date Rospatent sunt menționate și Moscotta, Mosburger, RUSDONALD'S, Roscotta și Mosdonald's. Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a promis că guvernul capitalei îi va ajuta pe noii proprietari să păstreze personalul și vechiul meniu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...


pixel