S-a prelungit termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale
"Am decis prelungirea termenului pentru aplicarea...
Printre problemele reclamate se numără creşterea dobânzilor, dar şi scumpirea produselor de. Analiştii se aşteaptă ca rata creditelor neperformante să crească şi mai mult, mai ales dacă inflaţia va rămâne ridicată.
Rata creditelor neperformante a crescut ușor în ultima perioadă și a ajuns la 2,7% în luna aprilie, arată cele mai recente date ale Băncii Naționale.
Creșterea dobânzilor la împrumuturi a devenit unul dintre principalele motive pentru care românii au dificultăți la plata ratelor.
Nerambursarea creditelor contractate de către populație și firme e unul dintre cele patru riscuri la adresa stabilității financiare, identificate de specialiștii Băncii Naționale.
Eugen Rădulescu, fost director al Direcţiei de Stabilitate Financiară, BNR a afirmat că: ”Pe fondul de creștere a ratelor dobânzilor, cei mai vulnerabili dintre debitori sunt într-o situație mai critică decât era înainte. Probabilitatea ca acest risc să devină mai ridicat decât este părerea mea este că este limitat”.
Economiștii nu exclud însă ca rata creditelor neperformante să crească și mai mult până la sfârșitul anului. Totul depinde și de evoluția inflației.
Alexandru Bodislav, conf. univ. dr., Academia de Studii Economice din Bucureşti a explicat că: ”Nivelul de creștere a inflației pe bunuri de consum și pe mâncare, în special, încă are o cotă destul de mare. Oamenii vor avea din ce în ce mai puțini bani să-și plătească alte elemente, cum ar fi ratele la apartamente, mașini și alte bunuri de consum. Iar acest lucru va duce la, probabil, dacă nu frânează destul de tare rata inflației, la o presiune din ce în ce mai mare asupra creditelor neperformante”.
Florian Neagu, director adjunct, Direcţia de Stabilitate Financiară, BNR a afirmat la rândul său că: ”Peste tot în lume, așteptările sunt că rata creditelor neperformante să crească. În Europa, de exemplu, așteptările sunt chiar de o majorare și a nivelurilor de insolvență”.
În Uniunea Europeană, la sfârșitul anului trecut, rata creditelor neperformante a fost în medie de 1,8%, mai mică decât în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
"Am decis prelungirea termenului pentru aplicarea...
Piața globală a criptomonedelor...
Germania a refuzat o livrare de...
Banca Națională a calculat...
Comisia Europeană a decis, joi, să trimită România și...
A fost semnat un acord în acest...
Experții ING sunt de părere că...
Platforma bilete.infofer.ro...
APIA prezintă stadiul Campaniei de plăți în avans...
Uzina Arsenal Reșița reia...
Comisia Europeană a aplicat o amendă de 797,72 milioane...
Pe masa de lucru a Guvernului...
Imprimarea 4D reprezintă o inovație tehnologică...
Piețele globale de petrol se...
Astăzi, prețurile energiei...
O nouă ajustare a prețurilor la...
În plus, companiile au revizuit în creștere estimările...
Economiile din estul Europei,...
Guvernul laburist din Marea...
Agenda ședinței Guvernului...
Daniel Zamfir, senator PSD, a...