Mugur Isărescu: Ne alarmăm la deprecieri de doi bani

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Guvernatorul Mugur Isărescu
Guvernatorul Mugur Isărescu
Avem obiceiul ca şi o depreciere de doi bani, şi la propriu şi la figurat, să fie trecută la capitolul recorduri, alarmă, apocalipsă şi tot ce vrei, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la conferinţa anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.

"Probabil cel mai vizibil barometru al existenţei unor dezechilibre fundamentale, precum deficitul de cont curent, dar şi al schimbării de sentiment, al percepţiei, inclusiv din cauza unor factori emoţionali, este piaţa valutară. Iar evoluţiile recente de pe această piaţă, inclusiv cele la nivel regional, sunt relevante. Eu spun relevante şi nu am spus niciodată alarmante. Dar vedeţi, avem obiceiul ca şi o depreciere de doi bani, şi la propriu şi la figurat, să fie trecută la capitolul recorduri, alarmă, apocalipsă şi tot ce vrei. Noi la banca centrală ne menţinem opinia că o corecţie a deficitului extern, necesară, când se va întâmpla nu se va putea face doar prin deprecierea cursului de schimb şi am să revin pe chestia asta. Cred că nici nu e bine dacă ne uităm din ce e făcut dezechilibrul, pentru că dacă avem deficit fiscal de 4,4% şi deficit extern de 5,5% şi ştim bine noi specialiştii ecuaţia că deficitul extern e deficitul guvernamental, adică cel fiscal plus cel privat, neguvernamental, apoi ce facem? Ne adresăm la 1%, deficitul privat, cu cursul de schimb?", a explicat Mugur Isărescu.

El a precizat că deficitul extern al sectorului privat este finanţat autonom şi că trebuie să ne adresăm deficitului guvernamental dacă vrem reducerea deficitului extern, iar o depreciere a cursului nu face decât să majoreze deficitul guvernamental.

"Încarcă povara finanţării deficitului (o depreciere a cursului - n.r.), avem povară mare a finanţării deficitului, la fel ca şi o majorare a dobânzilor. Noi la banca centrală ne menţinem opinia că o corecţie a deficitului extern trebuie făcută în principal prin corecţia deficitului public şi aceasta nu se poate face dintr-o dată. Şi acest lucru trebuie să-l înţelegem", a subliniat Isărescu.

Guvernatorul BNR afirmă că deprecierea, mai ales la nivelele moderate, consemnate în ultimii ani, de 2% şi ceva anul acesta şi de 3-5% în ultimii trei - patru ani, are mai degrabă rolul de a tempera presiunile de pe piaţă, de a evita formarea sau alimentarea altor dezechilibre şi a duce competitivitatea la un nivel acceptabil în condiţiile în care au crescut toţi factorii de producţie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Sediul Unicredit din Milano / Foto: Guilhem Vellut / Flickr
Factură energie
Vânzarea imobilelor / Foto: Freepik
CEC Bank
Parc fotovoltaic / FOTO: Freepik
SUA / sursa foto: Freepik.com / wirestock
Sebastian Burduja
Foto: Freepik.com
Evaluare / FOTO: Freepik
Metale rare / FOTO: Wikipedia

China profită de necazurile concurenței și acționează

Pe fondul tensiunilor din Myanmar, al patrulea...

Fidelis. Începe distribuirea banilor către investitori

Veşti bune pentru cei care au investit în titlurile de...

Mină de cupru
Lingouri de aur
Indici bursieri
BNR / Foto: DCBusiness
Warren Buffett, un investitor scrie istorie pe Wall Street

Cum investește Warren Buffett când economia se prăbușește

Începând din octombrie 2022, compania Berkshire...

Știrile dimineții / Foto: Freepik
Oare ce trebuie să fac? /FOTO: Freepik

Cum frica și nesiguranța influențează piețele financiare

Piețele financiare sunt conduse, în egală măsură, de...

Monezile euro ale Bulgariei
Livadă înghețată / Foto: Freepik

Gerul năpraznic împinge Turcia într-o criză agricolă

Un val de ger năpraznic a lovit Turcia între 10 și 12...

Shein / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Shein, aproape de listare pe bursa de la Londra

Retailerul de fast fashion Shein a primit aprobarea...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Bani / Foto: DCBusiness
Dunărea la Baziaș
Jensen Huang, fondatorul Nvidia și Neo

pixel