Multe semne de ÎNTREBARE: Prețul vaccinurilor negociate de UE
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Schimbările climatice costă Germania 6,6 miliarde de euro pe an (STUDIU)
Schimbările climatice costă Germania 6,6 miliarde de euro pe an (STUDIU)
Secretarul de Stat pentru buget al Belgiei, Eva De Bleeker, a dezvăluit informații confidențiale legate de contractele negociate de Comisia Europeană cu companiile farmaceutice care dezvoltă vaccinuri împotriva Covid-19. 

Fără îndoială, nu acesta a fost scopul urmărit de Eva De Bleeker făcând publice prețurile vaccinurilor împotriva noului coronavirus, asupra cărora a planat un mister total, nici producătorii, nici oficialii UE nedorind să intre în detalii pe acest subiect. 

Întrebarea, deloc exagerată sau tendențioasă, este oare de ce? Dar care sunt prețurile? Iată-le, așa cum apar ele în postarea pe Twitter a secretarului de stat belgian: 1,78 euro/doză pentru AstraZeneca, 6,93 pentru Johnson&Johnson, 7,56 pentru Sanofi/GSK, 10 pentru Curevac, 12 pentru Pfizer-BionTech și 14,68 pentru Moderna. 

”Am dorit să fiu transparentă, dar am fost cam prea transparentă”, a declarat De Bleeker adresându-se deputaților belgieni. Reacția Comisiei Europene nu a întârziat să vină: ”Tot ceea ce are legătură cu informații precum prețul vaccinurilor este acoperit de confidențialitate. Este o obligație foarte importantă. Este o exigență contractuală” în cadrul comenzilor deja încheiate, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei. 

Citește și VIRUSUL dispare în doar TREI minute. Americanii au găsit soluția

Dezvăluirile oficialului belgian scot însă în evidență diferența uriașă dintre prețuri: de la 1 la 8 între cel mai ieftin și cel mai scump. O distanță explicată prin tehnologiile moderne utilizate de firmele ce practică prețuri mai ridicate, în timp ce altele se bazează pe tehnici folosite anterior pentru a dezvolta alte vaccinuri. 

O afirmație pusă însă sub semnul întrebării de mai mulți specialiști, care subliniază că, prin tradiție, întreprinderile americane au tarife mai mari la produsele lor, chiar și pentru vaccinurile clasice. Șî încă un detaliu care nedumerește: până recent, toate estimările de preț care au circulat în spațiul public au fost cu mult mai mari decât s-au dovedit în realitate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel