”Prima racordare” este un program rezultat din PNRR prin care, prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu, finanțăm branșamentele și racordurile către populație, acolo unde ele nu există. Avem o condiționalitate ca persoanele care vor beneficia de aceste branșamente să fie vulnerabile, adică să dispună de un venit pe cap de membru de familie de sub 2550 de lei brut sau 1524 de lei net. Prin intermediul acestui program aplicanții sunt operatorii de apă, fie ei regionali sau locali, deoarece sunt primării care au propriul serviciu de apă și canal și pot aplica și aceștia, de sine stătători. Noi acordăm o finanțare de 1900 de euro pentru fiecare gospodărie în parte. Din acești bani, ei își pot realiza branșamentele sau racordurile în funcție de nevoi, atât pentru apă, cât și pentru canal. Ei trebuie să se încadreze în 1900 de euro. Dacă în localitățile respective nu există decât rețea de apă sau numai rețea de canalizare, în acest caz sunt eligibile și acestea. Nu există o condiție obligatorie să fie și apă și canal. Deci pot fi fie pentru apă, fie pentru canal”, a spus invitatul jurnalistului Bogdan Chirieac.
Președintele AFM a precizat, totodată, că ”este vorba despre o finanțare pe care am avut-o și anul trecut, am deschis o axă de finanțare în noiembrie anul trecut și am închis-o în decembrie și am reușit ca, din 15 ale acestei luni până în data de 31 decembrie, să avem șapte contracte semnate, adică și evaluate și încheiate cu beneficiarii”.
Aproape 9 milioane de euro
Întrebat cine aplică acest program, Neculaescu a indicat ”operatorii de apă împreună cu primăriile. Primăria prezintă operatorului de apă un inventar al persoanelor care se încadrează în categoria de persoane vulnerabile, operatorul de apă centralizează aceste nevoi pe teritoriul județului, dacă este operator regional, sau doar pe teritoriul comunei, dacă este un operator local și depune la noi o cerere în acest sens. Anul trecut, în șapte contracte avem peste 5000 de gospodării din România care au beneficiat de branșamente sau racorduri. Asta înseamnă cam 45 de milioane de lei, cam 9 milioane de euro numai pentru racordări la apă și canal, a subliniat șeful AFM.
Omul nu face nimic
Dorind să clarifice totul, jurnalistul Bogdan Chirieac a luat exemplul unei comune. ”Primarul s-a descurcat, a tras apă și canal, dar există familii mai nevoiașe, care nu au avut bani să-și facă racordarea la apă și canal. Civilizație, suntem totuși în secolul 21, dar oamenii nu au avut. Dar conductele trec prin fața porții lor. Rezultă că primarul, dacă își face treaba, și operatorul de apă, face evidența caselor care nu s-au racordat, iar dumneavoastră faceți racordarea. Omul nu face nimic. Îi aduce apă și canal în casă”.
Exact, a confirmat Laurențiu Neculaescu. ”La limita de proprietate, cum e denumit branșamentul în legislația românească. Dacă există un astfel de branșament, atunci doar racordul pur și simplu. Pentru că există situații când oamenii au branșamente, dar nu au posibiltatea materială pentru plata unui racord și atunci noi finanțăm exact acest racord.
Un buget generos
Din PNRR avem două programe de finanțare. Cel cu fabricile de reciclare - 286 milioane de euro și acesta, Prima conectare, cum îl denumim noi și al cărui buget se ridică la peste 110 milioane de euro. Și avem de gând să îi cheltuim pe toți.
Asta ar însemna vreo 8000 de case care ar fi aduse în secolul 21. Știți cum este. Noi dăm finanțare și sperăm ca operatorii de apă și canal să-și facă treaba. În ultimă instanță este și în beneficiul lor, pentru că mai multe gospodării branșate, înseamnă mai multe abonamente. Iar acest program se va redeschide foarte repede, pe undeva prin martie, aprilie, imediat ce vom avea bugetul instituției aprobat. Sperăm ca săptămâna viitoare, în ședința de buget să intre și bugetul pentru AFM, astfel încă să demarăm procedurile, cu publicarea Ghidului în Monitorul oficial și așa mai departe”, a adăugat președintele AFM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...