Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Subvențiile partidelor au crescut spectaculos în urma unei ”ghidușii” legislative din 2017, la un proiect de modificare a Legii finanțării partidelor. Până atunci, subvențiile trebuiau să reprezinte între 0,01 și 0,04% din veniturile bugetului de stat. Senatorul PSD Marian Pavel a propus ca procentele să nu fie raportate la veniturile bugetului, ci la nivelul PIB.
PIB-ul vămuit de partide
Amendamentul a dus la o majorare consistentă a subvențiilor. În 2018, acestea au însumat 170.341.000.000 de lei, dintre care 96,8 milioane au mers la PSD, 44,4 milioane la PNL, 13 milioane la USR, 9,6 milioane la ALDE și 6,3 milioane la PMP. Repartizarea se face în funcție de numărul de parlamentari obținut de fiecare partid la ultimele alegeri. Cele 170 de milioane reprezintă circa 0,018% din PIB-ul nației, așa cum a fost prevăzut în bugetul de stat pe 2018, la nivelul de 909 miliarde de leii, o alocare relativ temperată față de plafonul maximal de 0,04%.
Citește și: Lista celor care nu mai au voie să dea bani la partide. Sancţiuni pentru condamnaţi
Dar algoritmul prevăzut de lege permite ca din orice creștere a avuției naționale partidele să primească o cotă. Cum bugetul pe 2019 prevede o creștere a PIB-ului peste pragul de 1.000 de miliarde de lei, în consecință se vor majora și subvențiile. La un PIB previzionat de 1.002 miliarde de lei, dacă se păstrează același procent de alocare, subvențiile vor ajunge la 200 de milioane de lei.
Iar acesta este doar minimul pentru că există pârghiile ca partidele parlamentare să-și tragă mai mulți bani de la buget. Normele de aplicare ale Legii finanțării trebuie aprobate prin Hotărâre de Guvern, procedură care permite foarte ușor modificări ale subvențiilor în intervalul prevăzut de lege, de 0,01 și 0,04% din PIB.
Bani mai mulți cu femeile
Foamea de bani a partidelor în 2019 este ușor de anticipat, în condițiile în care în mai vom avea alegeri europarlamentare, iar spre finalul anului, alegerile prezidențiale. În eventualitatea în care Executivul va alege să fie generos cu competitorii electorali, aceștia vor putea primi în jur de 400 de milioane de lei. Pe termen lung, partidele au și alte posibilități de a-și rotunji veniturile. Legea stabilește subvenția pe cap de parlamentar, iar dacă acesta este femeie, subvenția se dublează. Practic, cu cât mai multe femei vor fi puse pe locuri eligibile cu atât mai mare va fi subvenția.
Iar subvenția este doar o parte minoră ale poverii pe care o vor suporta plătitorii de taxe în 2019. Legea finanțării partidelor, în forma modificată în 2015, stipulează că statul rambursează cheltuielile făcute de partidele politice în campania electorală, în interiorul anumitor limite. La momentul respectiv, suportarea de la buget a cheltuielilor din campanie a fost justificată de nevoia de a elimina o sursă importantă de corupție la vârful statului, anume finanțarea ilegală a partidelor în schimbul unor favoruri ulterioare. Practic, legea a fost modificată pe principiul ”ca să nu mai fure ei, mai bine le dăm noi banii de bunăvoie”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...