Este un lucru pozitiv. Tanczos Barna: Am lăsat în urmă șapte state
Ministrul Finanțelor privește...
Echipa lui Elon Musk, instalată la conducerea Office of Personnel Management (OPM), a blocat accesul unor funcționari la baze de date critice și a lansat oferte financiare pentru plecarea voluntară a angajaților. Măsurile fac parte dintr-o restructurare amplă a administrației federale sub noul mandat al lui Donald Trump.
Apropiatul lui Elon Musk, însărcinat cu administrarea agenției federale de resurse umane a guvernului SUA, a restricționat accesul unor funcționari publici la sistemele informatice care conțin datele personale ale milioane de angajați federali, potrivit a doi oficiali din agenție.
Conform surselor citate de Reuters, mai mulți angajați din cadrul Office of Personnel Management (OPM) și-au pierdut accesul la baze de date critice, inclusiv la Enterprise Human Resources Integration, un sistem care conține informații detaliate despre angajații guvernului: date de naștere, numere de securitate socială, evaluări profesionale, adrese, grade salariale și vechime în muncă.
"Nu avem nicio vizibilitate asupra a ceea ce fac cu sistemele informatice și cu datele. Acest lucru creează mari îngrijorări. Nu există supraveghere. Există riscuri reale de securitate cibernetică și de hacking", a declarat unul dintre oficiali, potrivit CNBC.
Oficialii afectați pot în continuare accesa e-mailurile, dar nu mai pot vizualiza seturile de date care acoperă întreaga forță de muncă federală.
Nici Musk, nici reprezentanții OPM și ai Casei Albe nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
În paralel cu aceste măsuri, OPM a emis o serie de note interne cu un ton neobișnuit de informal, încurajând funcționarii publici să accepte oferte de concediere voluntară în schimbul unor compensații financiare.
Unul dintre mesajele transmise către angajați le sugera să accepte o ofertă de opt luni de plată pentru a părăsi posturile și să folosească banii pentru "o vacanță de vis".
Don Moynihan, profesor la Ford School of Public Policy de la University of Michigan, a declarat că aceste acțiuni ridică semne de întrebare privind controlul Congresului asupra agenției și felul în care administrația Trump și Musk privesc birocrația federală.
"Acest lucru face mult mai dificil pentru oricine din afara cercului apropiat al lui Musk să înțeleagă ce se întâmplă la OPM", a afirmat Moynihan.
Pe 20 ianuarie, odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, o echipă formată din actuali și foști angajați ai lui Musk a preluat conducerea OPM. Conform unui angajat al agenției, aceștia au adus paturi de campanie pe etajul cinci al sediului agenției, unde se află biroul directorului, pentru a putea lucra non-stop.
"Se simte ca o preluare ostilă", a comentat un funcționar.
Noua echipă a mutat-o pe Katie Malague, șeful managementului din OPM, într-un alt birou, pe un etaj diferit. Malague nu a răspuns solicitărilor de comentarii.
Această reorganizare de la OPM vine în contextul unei influențe crescânde a lui Musk asupra administrației Trump. Washington Post a raportat că aliați ai miliardarului au provocat tulburări și la Departamentul Trezoreriei, unde au cerut acces la sistemele de plăți.
Printre cei care conduc acum OPM se numără Brian Bjelde, fost vicepreședinte de resurse umane la SpaceX, care deține acum rolul de consilier senior. De asemenea, Amanda Scales, fostă angajată a lui Musk, ocupă funcția de șef de cabinet al agenției.
În plus, Riccardo Biasini, fost inginer la Tesla și director la The Boring Company, a fost numit consilier principal în cadrul OPM.
Noua conducere a început să emită directive fără consultarea angajaților de carieră, inclusiv o notă trimisă pe 20 și 21 ianuarie care cerea agențiilor federale să identifice angajații aflați încă în perioadă de probă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Finanțelor privește...
Cum economisim în vreme de criză? Ce trebuie să facem?...
UniCredit SpA, al doilea cel mai mare grup bancar din...
Agitația declanșată săptămâna...
Vizionar pentru unii, imprudent...
Constructorul auto caută tot felul de soluții.
O companie de stat se...
Este elementul de care depinde sănătatea economică a...
XRP câștigă teren în fața...
În orice caz, așa susțin...
Beijingul promite contramăsuri împotriva taxelor impuse...
Grupaj de știri.
În cadrul dezbaterii organizate...
De ce economia europeană este mai puțin performantă...
O greșeală care a costat enorm.
Este un nou proiect de reformă, potrivit Reuters.
Ministrul Finanțelor, Tanczos...
„Statele Unite vor ridica un...
România a avut în decembrie...
Guvernul promite venituri mai...
Reducerile de cheltuieli vizate...
Marcel Ciolacu a vorbit înainte de ședința de Guvern.
Veniturile bugetare au...
Prețurile combustibililor la pompă azi, 1 februarie...
Platforma a refuzat însă să ofere detalii privind țările...
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că toate procedurile...
Unde îți poți cumpăra...
România riscă să piardă 1,76 miliarde de euro din PNRR...