NATO vrea un grup de "inteligenți" pentru reforma alianței

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
NATO intenţionează să apeleze la un grup de "înţelepţi"
NATO intenţionează să apeleze la un grup de "înţelepţi"
NATO intenţionează să apeleze la un grup de "înţelepţi" care să contribuie la reforma alianţei, după ce preşedintele american Donald Trump i-a pus sub semnul întrebării relevanţa, iar preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat-o în "moarte cerebrală", au indicat diplomaţi citaţi miercuri de agenţia Reuters. 

Pentru a răspunde preocupărilor legate de viitorul Alianţei nord-atlantice, la summitul acesteia din 4 decembrie de la Londra va fi adoptată probabil o propunere franco-germană de creare a unui grup de personalităţi respectate, sub auspiciile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Marea Neagră, teatrul următorului conflict Rusia - NATO. Cine o spune

"Înţelepţii" ar urma să prezinte un raport spre sfârşitul lui 2021, când este prevăzut următorul summit al alianţei, pregătind terenul pentru reformă.

"Încercăm să canalizăm şocul electric produs (de comentariile lui Macron) pentru a structura o dezbatere politică", a spus un înalt diplomat francez implicat în aceste discuţii. Potrivit acestuia, scopul este de a pune bazele unei "alianţe transatlantice reechilibrate", cu recunoaşterea din partea Europei a faptului că balanţa înclină în acest moment spre Washington.

Grupul de "înţelepţi" va avea probabil un număr mic de membri, care vor fi oameni de stat, dar şi alţii de la care sunt aşteptate idei "mai radicale".

Participanţii la summitul din 4 decembrie vor conveni probabil, într-un gest de bunăvoinţă în direcţia lui Trump, să contribuie mai mult la costurile operaţionale ale NATO şi să scadă cota anuală de cheltuieli a SUA pentru sediul şi personalul NATO, din 2021. Se aşteaptă totodată ca liderii aliaţi să vină în întâmpinarea cererilor SUA ca aliaţii europeni să aibă pregătite pentru luptă mai multe trupe, nave şi avioane, ca mijloc de descurajare în faţa unui potenţial atac din partea Rusiei.

"Fireşte, nimeni nu ştie ce va spune Trump", a comentat un înalt diplomat european din NATO. "Dar în momentul de faţă nu ştim nici ce va spune Macron sau (preşedintele turc Recep Tayyip) Erdogan", a menţionat acesta.

Summitul de o zi de la Londra, care va avea loc la un club de golf de lux, va fi mai scurt decât de obicei pentru a preveni prelungirea disputelor diplomatice, cu toate că este unul aniversar, marcând 70 de ani de la crearea Alianţei, iar Marea Britanie ţine să-şi demonstreze calităţile de gazdă, având în vedere că se pregăteşte să plece din Uniunea Europeană, notează Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro

pixel