Nava amiral a Rusiei, distrusă cu ajutorul americanilor? Dezvăluirile cotidianului The Times

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Informații puse cap la cap
Informații puse cap la cap
Un Boeing P-8 Poseidon american, folosit pentru urmărirea navelor și submarinelor, era prezent în Marea Neagră în momentul în care nava amiral rusă a fost atacată, scrie cotidianul The Times.

Pe 13 aprilie, Ucraina a anunțat că a reușit să neutralizeze, în Marea Neagră, nava amiral a marinei militare a Rusiei. A doua zi, crucișătorul Moskva s-a scufundat. O săptămână mai târziu, The Times susține că această operațiune, considerată un eșec strategic major pentru armata rusă, ar fi putut fi efectuată cu ajutorul americanilor.

Analizând datele disponibile pe site-ul de monitorizare aeriană Flightradar, ziarul britanic afirmă că un avion american de patrulare maritimă și de luptă antisubmarin a fost prezent în Marea Neagră în momentul atacului asupra navei ruse. 

O mică bijuterie

P-8 Poseidon este o mică bijuterie a serviciilor de informații. Produs de Boeing, obiectivul său este de a localiza navele inamice pe mare, dar și submarinele, prin lansarea de balize acustice. Este cel mai sofisticat avion din arsenalul american de acest tip și costă aproximativ 400 de milioane de euro.

The Times dezvăluie că, pe 13 aprilie, un P-8 Poseidon a decolat de la baza militară americană din Sigonella, nu departe de orașul sicilian Catania. Avionul a fost detectat pentru prima dată la ora 13:32, ora Kievului, deasupra Mediteranei. Apoi a survolat Balcanii și Bulgaria, înainte de a ajunge, în jurul orei 15:30, pe coasta românească a Mării Negre.

În acel moment precis, avionul armatei americane se afla la mai puțin de 200 km de locul unde naviga Moskva. Avionul a dispărut apoi de pe radare timp de trei ore, pilotul P-8 dezactivând cel mai probabil transponderul - instrument ce înregistrează poziția aparatului, așa cum se întâmplă atunci când intră într-o zonă de conflict, au asigurat experții militari pentru Times.

Avionul a reapărut în cele din urmă la ora 18.23 pe coasta românească, înainte de a dispărea din nou de pe ecranele radarelor 20 de minute mai târziu. În cele din urmă s-a întors la baza din Sigonella în jurul orei 20:00. În ceea ce privește crucișătorul Moskva, primele informații despre atacul său datează de la ora 20:42 și au fost transmise de un voluntar ucrainean pe Facebook, precizează Times. Mai târziu în cursul serii, guvernatorul din Odessa a confirmat atacul.

O cronologie plauzibilă

Această cronologie, fără să ateste o legătură de cauzalitate reală între prezența unui avion american de patrulare maritimă în Marea Neagră și atacul ucrainenilor asupra crucișătorului rus, sugerează totuși posibilitatea ca Marina americană să fi transmis ucrainenilor poziția navei rusești pentru a efectua atacul său, efectuat cu cel puțin o rachetă "Neptun".

"Imediat după reapariția (avionului), am aflat că Moskva a fost lovit. În orice caz, a avut loc un "incident surprinzător", au fost primele reacții ale autorităților ucrainene. Și este destul de cert că americanii au dezvăluit armatei ucrainene poziția crucișătorului. Acestea nu sunt ipoteze, ci observații. Este destul de posibil ca lucrurile să se potrivească", a declarat Patrick Sauce, editorialist de politică internațională la BFMTV.
Mai ales că P-8 Poseidon a fost identificat în după-amiaza zilei de 13 aprilie la mai puțin de 200 km de locul unde a fost găsit Moskva, în condițiile în care P-8 Poseidon poate cartografia o zonă cu un diametru de peste 354 km. Prin urmare, a reușit să localizeze Moskva.

Citește și Crucişătorul Moskva, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, S-A SCUFUNDAT

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel