Ne îndreptăm către un război demn de filmele SF. Previziunea unui celebru expert în inteligența artificială

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Viitorul nu sună deloc bine
Viitorul nu sună deloc bine
Omenirea, ca specie, trebuie să decidă dacă să construiască "zei" sau ”terminatori”, a declarat expertul în inteligență artificială Hugo de Garis. Potrivit profesorului, IA va ajunge în curând la nivelul inteligenței umane sau chiar ne va depăși, iar noi ne-am putea pierde statutul de specie dominantă alături de mașini chiar din acest secol. Garis spune că acest lucru va duce în mod clar la război.

Progresele rapide ale inteligenței artificiale (IA) stârnesc dezbateri, experții confruntându-se pentru a decide dacă IA poate fi un binefăcător al umanității sau condamnarea acesteia. Într-un recent interviu, Hugo de Garis a descris o viziune apocaliptică în care acești roboți, cunoscuți și sub numele de Artillects, sau "mașini masiv inteligente asemănătoare cu zeii", ar putea deveni într-o zi specia dominantă pe Pământ, iar noi trebuie să ne pregătim pentru această posibilitate.

Expertul în inteligență artificială de origine australiană Hugo de Garis, care a tras semnalul de alarmă, a lucrat timp de mulți ani la Starlab din Belgia și, ulterior, la Universitatea Utah din SUA și la Universitatea Wuhan din China, unde a proiectat și "creiere artificiale". De-a lungul carierei sale, a ocupat funcții în cadrul unora dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume și și-a oferit expertiza în calitate de consultant al ONU și al Marinei americane.

În cartea sa din 2005, The Artilect War: Cosmists vs. Terrans: A Bitter Controversy Concerning whether Humanity Should Build Godlike Massively Intelligent Machines, Garis prezice că viitoarele conflicte dintre oameni și inteligența artificială ar putea duce la moartea a miliarde de oameni până la sfârșitul secolului XXI.  

O nouă rasă dominantă ar putea apărea

În cadrul interviului, profesorul a vorbit mai întâi despre singularitatea tehnologică, un punct ipotetic din viitor în care progresul tehnologic devine incontrolabil și ireversibil. El a evidențiat evoluțiile recente în domeniul inteligenței artificiale, în special apariția ChatGPT, care a luat cu asalt lumea. Această tehnologie este capabilă să producă texte de nivel uman, ceea ce reprezintă un salt major în ceea ce privește capacitățile de inteligență artificială.

Deși aceste progrese sunt impresionante, ele vin și cu provocări. Profesorul a subliniat că, deși mașinile precum ChatGPT pot genera text, acestea nu au o înțelegere cuprinzătoare a lumii. În esență, acestea sunt "genii idioate" - foarte pricepute într-un domeniu, dar lipsite de o înțelegere globală.

Expertul a comentat însă că în anii următori IA se va apropia tot mai mult de inteligența umană și ne va depăși în viitorul previzibil.

Garis a avertizat că răspândirea rapidă a acestor tehnologii este un motiv de îngrijorare pentru viitor. Pe măsură ce mașinile devin tot mai inteligente, acestea ar putea să se reproiecteze pe ele însele, ceea ce ar duce la o creștere exponențială a inteligenței lor. Acest lucru ar putea duce la depășirea inteligenței umane de către mașini, ceea ce ar putea duce la o schimbare în ceea ce privește dominația speciilor, a mai explicat profesorul.

El a sugerat, de asemenea, că mașinile ar putea deveni entități de tip "zeu" capabile să creeze universuri. Făcând o paralelă cu credințele religioase, el a sugerat că universul nostru ar putea fi o creație a unei entități anterioare asemănătoare unui zeu.

Un război viitor

Profesorul a prezis un viitor război, pe care l-a numit "Războiul Artilect", între două facțiuni: cei care susțin dezvoltarea mașinilor superinteligente (cosmiștii) și cei care se opun (terranii). Potrivit acestuia, terranii nu vor fi dispuși să accepte un viitor în care oamenii nu vor mai fi specia dominantă.

Este doar o chestiune de timp până când omenirea va trebui să aleagă: fie să oprească dezvoltarea inteligenței artificiale, despre care Garis spune că nu este realist, fie să accepte că, mai devreme sau mai târziu, noi, ca rasă umană, vom cădea din nou pe locul doi. Expertul prezice că acest lucru va conduce la război deoarece majoritatea oamenilor nu vor tolera să fie pe locul doi între rase iar războiul ar putea pune capăt acestei stări de lucruri.

În general, ascensiunea inteligenței artificiale prezintă atât oportunități, cât și provocări. În timp ce progresul este, fără îndoială, impresionant, acesta ridică, de asemenea, întrebări existențiale cu privire la locul pe care îl ocupă omenirea în viitor. Ritmul rapid al progreselor în domeniul inteligenței artificiale sugerează că aceste întrebări ar putea deveni centrul dezbaterilor politice și filosofice globale în următoarele decenii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com

pixel