Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
După o întârziere de mai mult de 24 de ore, sesiunea de închidere a COP29 a început în cele din urmă sâmbătă seara, cu un apel din partea preşedintelui conferinţei, Muhtar Babaiev, ca statele prezente să-şi depăşească "diviziunile", în timp ce numeroşi delegaţi deja au părăsit capitala azeră, iar cei rămaşi sunt epuizaţi de discuţii. Această sesiune ar putea dura o parte a nopţii de sâmbătă spre duminică şi sunt aşteptate suspendări în negocierile menite să conducă la un compromis.
Sursa nemulţumirii este proiectul textului final asupra finanţării combaterii schimbărilor climatice, prezentat sâmbătă cu uşile închise de către organizatorii summitului statelor participante. Delegaţii din cele mai sărace 45 de ţări ale planetei, în principal africane, şi din aproximativ 40 de state insulare mici pur şi simplu au părăsit întâlnirea cu preşedinţia azeră. Prin urmare, aceasta din urmă a lansat noi consultări, inclusiv cu participarea Uniunii Europene.
***
Țările participante la conferința COP29 privind schimbările climatice au ajuns sâmbătă la un acord privind regulile unei piețe globale de cumpărare și vânzare a creditelor de carbon, inițiativă care, potrivit susținătorilor, va mobiliza miliarde de dolari pentru proiecte menite să combată încălzirea globală, relatează Reuters.
Acordul, finalizat după aproximativ un deceniu de negocieri internaționale, s-a axat pe găsirea unui mecanism care să asigure credibilitatea sistemului, astfel încât acesta să ducă efectiv la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, principala cauză a schimbărilor climatice.
Ce sunt creditele de carbon?
Creditele de carbon sunt generate prin proiecte precum plantarea copacilor sau construirea de parcuri eoliene în țări mai sărace, fiecare credit reprezentând o tonă metrică de emisii reduse sau captate din atmosferă. Aceste credite pot fi achiziționate de țări și companii pentru a-și îndeplini obiectivele climatice.
Reprezentanții țărilor prezenți la COP29 s-au reunit sâmbătă seara într-o ședință plenară pentru a conveni asupra unor aspecte ale negocierilor din acest an, în timp ce echipele lor continuau să lucreze la tema centrală a summitului: stabilirea unui nou obiectiv pentru finanțarea anuală a combaterii schimbărilor climatice.
Comentarii din cadrul sesiunii plenare:
Mukhtar Babayev, președintele COP29 din partea Azerbaidjanului:
„Cu toții am muncit din greu în ultimele două săptămâni și știu că niciunul dintre noi nu vrea să plece din Baku fără un rezultat pozitiv în privința obiectivului nostru principal. Ochii lumii sunt îndreptați asupra noastră. Totuși, timpul nu este de partea noastră, iar acum vă cer să intensificați dialogul între voi, pentru a depăși diferențele rămase.”
Marina Silva, ministrul mediului și schimbărilor climatice din Brazilia:
„După experiența dificilă pe care o trăim aici, la Baku, trebuie să ajungem la un rezultat, la un acord minim acceptabil care să fie în concordanță cu urgența crizei cu care ne confruntăm.”
„Societățile ne cer, în primul rând, să ne realiniem cu sentimentul de urgență și responsabilitate.”
„Suntem în prima linie care va salva umanitatea de suferințe considerabile și va garanta viața pe planetă.”
Declarațiile subliniază presiunea resimțită de delegați pentru a obține un progres tangibil în cadrul conferinței, având în vedere așteptările globale și gravitatea crizei climatice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...