Negrescu, despre prețul petrolului: ”Guvernul ia măsuri din pix”
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Petroliști
Petroliști
După ce Ursula van der Leyen a declarat că Uniunea Europeană va impune embargou petrolului rusesc până la sfârșitul anul 2022, prețul petrolului Brent a urcat la 109,40 solari pe baril.

Adrian Negrescu apreciază că ”Toate estimările arată că prețul petrolului va continua să crească, sau cel puțin va rămâne mult timp de acum încolo, peste granița de 100 de dolari pe baril. Și asta înseamnă că nu ne vom întoarce la prețuri la pompă sub 7 lei 7,5 lei. Este aproape imposibil în condițiile în care statul nu ia niciun fel de măsură pentru a reduce, practic din zona fiscală, o parte din preț. Să nu uităm că 60% din prețul carburantului, din ceea ce plătim noi la pompă, înseamnă taxe și impozite datorate statului. Alte țări au făcut acest lucru, au redus TVA-ul, au redus acciza, au luat măsuri concrete pentru a stăvili acest iureș inflaționist. La noi, din păcate încă se așteaptă vremuri mai bune care din păcate nu cred că vor urma în perioada următoare”.

Exporturile Germaniei către Rusia s-au PRĂBUŞIT. În sens invers, scăderea este nesemnificativă

Analistul a accentuat faptul că guvernul ”ar trebui să ia niște măsuri concrete legate de reducerea TVA-ului măcar la carburanți, pentru că ar însemna o reducere imediată cu 1-2 lei a prețului carburantului. Dacă statul și-ar asuma această măsură nu ar pierde bani”, a opinat Negrescu și a continuat: ”Dacă ar reduce TVA-ul ar însemna că ar crește consumul. Oamenii ar cumpăra mai multă carburanți și s-ar aduna mai mulți bani la buget din această a creștere de volum de activitate. Dar trebuie să iei decizii și trebuie să -ți iei măsuri concrete și să faci niște studii de impact”.

Legat de cei 50 de bani care s-ar deconta pentru transportori din acciză, Adrian Negrescu atrage atenția că: ”Noi nu avem un studiu de impact și cum va ajuta mediul de afaceri și în general economia această măsură. Le luăm (măsurile n. r.) așa din pix fără să ne gândim la impact și fără să estimăm care ar fi cea mai bună soluție, pentru ca acest iureș inflaționist să nu fie amplificat și mai mult de către prețurile de la pompă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel