Nervoasă, piața cerealelor așteaptă deblocarea porturilor ucrainene

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Toți ochii sunt îndreptați spre Marea Neagră
Toți ochii sunt îndreptați spre Marea Neagră
În pofida acordului privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, piața a rămas foarte volatilă în aceste zile, suspendată la prima ieșire a unei nave comerciale și susținută de o cerere "fără rezerve" de grâu.

După negocieri urmărite îndeaproape de comunitatea internațională, Rusia și Ucraina au semnat vinerea trecută, sub egida ONU și a Turciei, un acord care deschide calea către coridoare maritime sigure. În mod optimist, "piața s-a apropiat de minimul ultimelor cinci luni”, dar fără a reveni la nivelurile de dinaintea conflictului, a comentat Gautier Le Molgat, analist la Agritel.

Atacurile rușilor asupra portului Odesa, care reprezintă 60% din exporturile ucrainene de grâu, floarea-soarelui și porumb pe cale maritimă, au provocat luni o creștere a prețurilor pe Euronext, dar "punerea în aplicare a acordului este cea care va dicta acum direcția lor", a declarat Damien Vercambre, broker la Inter-Courtage.

Chiar înainte de invazia rusă din 24 februarie, o tonă de grâu cu livrare în septembrie se vindea cu 279,50 euro: prețul a explodat apoi, crescând în mai la peste 438 de euro, iar miercuri era de aproximativ 348 de euro pe piața europeană. O primă navă ar putea pleca miercuri de la Chornomorsk, potrivit brokerului, acționând ca un "test în mărime naturală".

În Europa sau în Statele Unite, "piața va fi nervoasă până când vom fi siguri că mărfurile ies din Ucraina", a spus brokerul, la un ritm estimat la patru milioane de tone pe lună de către principala asociație a producătorilor și exportatorilor din Ucraina. Aceste ambiții sunt nuanțate de Gautier Le Molgat, care se îndoiește de capacitatea reală a Ucrainei de a reveni "masiv" la export: "Există bărci potențial pregătite să plece, dar se vor întoarce celelalte în Marea Neagră?

În același timp, "cererea generală de grâu" susține piața, care a văzut sosirea unor noi cumpărători care au profitat de recenta criză, cum ar fi Pakistanul, spune Damien Vercambre.

Căldură și recoltă timpurie

Mult mai devreme decât de obicei, recolta de grâu moale se apropie de sfârșit în Europa, cu primele estimări ușor mai bune decât se așteptau în Franța, de exemplu, deși mai puțin decât în 2021, unde producția este estimată de Agritel la 33,44 milioane de tone. Paritatea euro în raport cu dolarul "joacă, de asemenea, în favoarea exporturilor (europene), deoarece originile europene sunt mai atractive, ceea ce împinge țările importatoare să se poziționeze pe acestea", subliniază Gautier Le Molgat.

Riscul de secetă și valul de căldură din Europa și Statele Unite mențin un nivel ridicat de stres asupra perspectivelor culturilor. În sudul Statelor Unite, vremea caldă a provocat o deteriorare mai mare decât se aștepta în ceea ce privește starea culturilor de grâu, porumb și soia.

Căldura este de așteptat să continue și săptămâna viitoare, ceea ce va face ca grăbește ajungerea culturilor la maturitate, dar condițiile foarte uscate pot reduce calitatea plantelor", spune analistul US Commodities Jason Roose. "Costurile energiei, dolarul puternic și vremea vor conduce acum piața americană", adaugă el, "fiind nevoie de umiditate în următoarele trei săptămâni pentru a obține randamente decente".

Pe Euronext, miercuri, în jurul orei 14:00 GMT, porumbul se vindea la 362,50 euro pentru luna august, iar rapița la 650,25 euro pentru luna august. La Bursa din Chicago, cu puțin timp înainte de deschidere, grâul SRW cu livrare în septembrie era cotat la 8,0925 dolari pe bushel, în creștere cu 0,68%, iar porumbul la 6,0025 dolari pentru aceeași lună, în creștere cu 0,54%. Soia cu livrare în august a fost la 15,6200 dolari, în creștere cu 1,91%.

Citește și Ucraina vrea să obțină 15-20 de miliarde de dolari de la FMI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....


pixel