Nicoleta Radu, PAID. România, o țară expusă la dezastre naturale (VIDEO)

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Hidrologii avertizează că vor fi inundații pe mai multe râunri
Hidrologii avertizează că vor fi inundații pe mai multe râunri
Directorul General PAID România, Nicoleta Radu, a declarat în cadrul evenimentului "Quo Vadis piața de asigurări în 2020!", organizat de DC Media Group , că este ”necesar să înțelegem cu toții, și când spun cu toții mă refer inclusiv la cei care lucrează în asigurări, factori politici, consumatori, cât de important este acest subiect și cât de mare ar putea fi impactul asupra noastră, la nivel personal, dar și la nivelul societății, a unui eveniment catastrofal”.

Referindu-se la misiunea societății PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), Nicoleta Radu a precizat că a fost creată cu scopul clar de a despăgubi proprietarii de locuințe din România împotriva a trei riscuri naturale: cutremure, alunecări de teren și inundații. Obligația noastră este de a avea în orice moment fondurile necesare. Există și obligații care revin altor entități, respectiv autoritățile locale, dar care nu au înțeles despre ce este vorba în legislația din domeniu și nu s-au implicat.

De aceea, PAID, pe lângă rolul pe care îl stabilește foarte clar legea, acela de a fi pregătit în fiecare moment să-i despăgubească pe cetățenii care au asigurare obligatorie, dar și de a coordona activitatea de instrumentare a daunelor în caz de dezastru, a înțeles că are și un rol, pe care nu i-l conferă legea, dar pe care îl consideră foarte important, acela de a informa cetățenii, opinia publica, de a încerca să dezvolte acest număr de asigurări obligatorii prin toate mijloacele de care dispune, a spus Nicoleta Radu. 

Youtube video image

Astfel, am început să ne dezvoltăm ca și cum am fi o societate de asigurări facultative. Practic, nu mai așteptăm ajutorul statului, am început integrăm în activitatea noastră acest produs pe care încercăm să îl vindem. Și nu în ultimul rând încercâm în orice moment să organizăm dezbateri publice pe acest subiect, să aducem la masa discuțiilor și a negocierilor toți factorii pe care putem să îi adunăm.

În momentul de față, deși este o lege obligatorie, în România există peste șapte milioane de locuințe încă neasigurate împotriva dezastrelor naturale, a subliniat directorul general PAID. Să avem o singură locuință asigurată din cinci, este cu adevărat o problemă, în condițiile în care România este o țară expusă la dezastre naturale. Mai ales că există zone, mai puțin dezvoltate din punct de vedere economic, unde nu există nici măcar o locuință din zece nu este asigurată. Mă refer la locuințe din sudul României, dar nu numai, sunt și în estul țării.

Într-o țară în care oricând se poate întâmpla un eveniment catastrofal, cred că ar trebui să fim ceva mai conștienți. Este o dezamăgire pentru mine faptul că, în contextul în care în jurul României au avut loc suficiente astfel de evenimente, și mă refer la cutremurul din Albania, din Turcia, autoritățile s-au mulțumit să comtemple situația, fără măcar a organiza o dezbatere publică sau de a exprima o opine.

În momentul de față, pentru cele 1,7 milioane de locuințe pe care noi le avem asigurate, PAID are un program de reasigurare de aproximativ un miliard de euro. Aș spune că cei care au asigurări obligatorii ar trebui să fie liniștiți, noi avem bani, iar ei vor avea despăgubiri în cazul în care ceva s-ar întâmpla. Ce vor face însă ceilalți locuitori ai României, pentru care ar trebuie să există fonduri de cel puțin 4-5 miliarde de euro pe zona rezidențială, este o întrebare la care cineva ar trebui să răspundă.

Înainte de toate, trebuie ca o autoritate a statului să se implice. Din punctul nostru de vedere, noi vom crește, ne vom dezvolta, dar este clar că această evoluție va fi în limitele pieței, nu putem face minuni. Dacă este o urgență națională și o problemă strategică, se va impune o abordare strategică. Prin urmare, este nevoie de o autoritate care ar putea, măcar, să verifice dacă cetățenii dețin o astfel de asigurare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel