Nicușor Dan: "Oameni care să nu aibă căldură deloc, zile întregi, n-au prea fost"

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Nicuşor Dan: Bucureştenii nu vor plăti mai mult la termie; contractul de reabilitare pe fonduri UE - semnat în curând
Nicuşor Dan: Bucureştenii nu vor plăti mai mult la termie; contractul de reabilitare pe fonduri UE - semnat în curând
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, estimează că peste doi-trei ani problema căldurii nu va mai fi una reală în Bucureşti, deoarece investiţiile vor permite readucerea reţelei de termoficare la nivelul de acum zece ani.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a fost întrebat dacă și anul acesta o treime din blocuri vor rămâne fără apă caldă.

"E mult mai suportabil să n-ai apă caldă 3-4 zile în timp de vară. În schimb, în iarnă, media zilnică a fost cam de 5% sub parametrii, iar oameni care să nu aibă căldură deloc, zile întregi, n-au prea fost. Iarna aceasta o să fie mai bună decât iarna trecută, iar iarna trecută a fost puțin mai bună decât cea mai grea iarnă", a spus Nicușor Dan la B1 TV.

"Anul viitor o să avem cam 15 şantiere deschise, pentru că foarte curând o să semnăm contracte pe segmentele care vin din bani europeni şi o să ajungem să facem - pentru că e obligatoriu, conform contractului - 50 de kilometri pe an. Şi atunci, iarna viitoare o să fie mult mai bine decât iarna asta. În doi-trei ani, problema căldurii nu o să mai fie o problemă reală în Bucureşti", a declarat edilul general.

El a menţionat că aproximativ 30 de kilometri de reţea de termoficare ar fi trebuit reparaţi în fiecare an, dar că acest lucru nu s-a întâmplat.

Ar dura cam 20 de ani 

"Reţeaua principală are 1.000 de kilometri şi mai sunt 3.000 de kilometri pe reţele secundare, dar acolo pierderile sunt mai mici, pentru că distanţele sunt mai scurte. Reţeaua principală, dacă o întreţii, ar trebui să ai un ritm cam de 30 de kilometri pe an, ca să nu ai niciodată probleme. Problema este că noi, ani de zile, am făcut cinci-şase-şapte kilometri, şi atunci kilometrii de conductă care nu sunt schimbaţi s-au acumulat. Ca să o refacem cu totul durează 20 de ani. Dar ca să ne întoarcem unde eram ca şi calitate a serviciului acum zece ani, durează doi-trei ani", a precizat Nicuşor Dan.

Edilul general a adăugat că actuala situaţie în ce priveşte termoficarea este "rezultatul inacţiunii de cel puţin zece ani de zile". În acest sens, a menţionat că în ultimii zece ani, în ce priveşte obligaţiile de plată la termie, s-au alocat anual mai puţin de 700 de milioane de lei, în condiţiile în care necesarul era de 950 de milioane. Astfel, în aceşti zece ani, s-au acumulat 2,5 miliarde de lei neachitaţi, bani care ar fi putut fi folosiţi pentru investiţii, a mai precizat Nicuşor Dan. 

Citește și Unele tichete și venituri nu se pot popri în anumite situații

Când iau în considerare veniturile unui salariat supuse unei executări silite, angajatorii trebuie să știe că tichetele cadou sau banii de telemuncă nu pot face obiectul unei popriri deoarece sunt sume cu destinație specială, însă doar dacă sumele sunt acordate în limitele scutirii de taxe salariale, respectiv 300 lei și 400 lei. Valorile ce depășesc aceste plafoane vor fi considerate venituri asimilate salariilor și pot face obiectul unei popriri.

Pentru a stabili în ce măsură sau dacă pot fi executate silit tichetele cadou și/sau sumele acordate salariaților care își desfășoară activitatea în regim de telemuncă, vom avea în vedere atât dispozițiile Codului fiscal, dar și ale celui de procedură fiscală și civilă, inclusiv regimul juridic și fiscal al acestor venituri.

Așa cum dispune art. 236, alin. (4) din Codul de procedură fiscală: „sumele ce reprezintă venituri bănești ale debitorului persoană fizică, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum și ajutoarele sau indemnizațiile cu destinație specială sunt supuse urmăririi numai în condițiile prevăzute de Codul de procedură civilă” .

Atât tichetele cadou, ce nu sunt supuse taxării în limita a 300 lei, cât și acei cel mult 400 de lei acordați lunar telesalariaților au practic o destinație specială, deci vor putea fi supuse urmăririi în condițiile prevăzute de procedura civilă, iar aici avem art. 729, alin. (7) care scoate în afara veniturilor ce pot fi urmărite „alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, dar și orice alte asemenea indemnizații cu destinație specială, stabilite potrivit legii”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...


pixel