Reuniunile Băncii Mondiale s-au încheiat fără nici un răspuns clar
Majoritatea participanților au...
Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Nissan ia în considerare închiderea uzinei din nord-estul Spaniei, dar încă nu a luat o decizie. Raul Blanco a precizat că nu a primit o confirmare oficială privind planurile Nissan pentru fabrica din Barcelona, care, împreună cu facilităţile conexe din zonă, are 3.000 de angajaţi.
"Este mult mai ieftin să investeşti decât să pleci", a afirmat oficialul spaniol, adăugând că asta ar costa compania peste un miliard de euro, pentru a rezolva problemele contractuale şi cele cu forţa de muncă. Fabrica are nevoie de "investiţii care au fost întârziate, în valoare de aproximativ 300 de milioane de euro", susţine oficialul.
În acest moment, singurele fabrici Nissan din Europa sunt cele din Spania şi Marea Britanie. Industria auto este responsabilă pentru aproximativ 10% din PIB-ul Spaniei, conform datelor guvernamentale. Agenţia japoneză Kyodo anunţa săptămâna trecută că Nissan Motor intenţionează să elimine peste 20.000 de locuri de muncă, echivalent cu 15% din forţa de muncă la nivel global, în cadrul unui plan de redresare a operaţiunilor pe fondul scăderii vânzărilor.
Potrivit surselor citate de Kyodo, producătorul auto nipon are în vedere reduceri de personal în principal în Europa şi în ţările în curs de dezvoltare. Luna trecută, Nissan a avertizat că se aşteaptă să raporteze pierderi operaţionale în anul fiscal încheiat la 31 martie 2020, din cauza scăderii vânzărilor, în urma impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19).
Citește și Nissan. Ce se întâmplă cu 20.000 de locuri de muncă
Nissan estimează o pierdere operaţională anuală de 45 de miliarde de yeni (419,7 milioane de dolari), după ce în februarie previziona un profit operaţional de 85 de miliarde de yeni. Compania niponă ar urma să raporteze o pierdere netă de 95 de miliarde de yeni, faţă de un profit de 65 de miliarde de yeni estimat anterior.
Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Majoritatea participanților au...
Există însă și o veste mai...
Arieratele bugetului general...
A locui în apropierea familiei...
Tarifele impuse de Donald Trump...
Piețele financiare se tem de un scenariu mai mult decât...
Bursa fascinează la fel de mult...
Vacanțele rimează uneori cu...
Cum să jonglezi între stilul chic și confortul la birou?...
Au fost angate o serie de negocieri.
Toyota Motor a anunțat că...
Privind dincolo de aspectele politice, China este o...
Cătălin Leonte, directorul...
În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...
Grupaj de știri.
Ministerul Energiei a lansat în...
Oficialii Băncii Centrale...
Uniunea Europeană încearcă să...
Ministrul Energiei, Sebastian...
A doua putere economică mondială își propune să domine...
În deșertul arid al Arizonei,...
Ele tronează, impunătoare, în...
Linia ar urma să lege capitala, de pe malul estic al...
Fondul Monetar Internațional...
Capitala Italiei a fost...
Cătălin Leonte, Director...
Ultimele date publicate de...
Este singura țară din G7 care a înregistrat o recesiune...
Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...