Știrile dimineții. Cele mai importante informații la început de weekend
Grupaj de știri.
Dacă l-ați încercat, cu siguranță v-ați întrebat ce va revoluționa sau, după caz, ce va distruge. Printre primele victime ale ChatGPT, susține o opinie acum comună, se va număra o formă de scriere pe care generații întregi au crescut practicând-o de-a lungul educației. "Eseul, în special eseul de licență, a fost centrul pedagogiei umaniste timp de generații", scrie Stephen Marche în The Atlantic. "Este modul în care îi învățăm pe copii cum să cerceteze, să gândească și să scrie. Această întreagă tradiție este pe cale să fie perturbată din temelii."
Cu ChatGPT este mai ușor să plagiezi
Dacă ChatGPT devine capabil să elaboreze instantaneu un eseu academic plauzibil pe orice subiect, ce viitor ar putea exista pentru eseul academic în sine? Această întrebare i-a fost pusă lui Noam Chomsky, un gânditor pe care se poate conta pentru opinii despre educație: "De ani de zile au existat programe care i-au ajutat pe profesori să detecteze eseurile plagiate", spune Chomsky. "Acum va fi mai dificil, pentru că este mai ușor să plagiezi. Dar aceasta este cam singura contribuție la educație la care mă pot gândi." El recunoaște că sistemele de tip ChatGPT "ar putea avea o anumită valoare pentru ceva", dar "nu este evident ce".
Despre cum se prezintă acum tehnologia, Chomsky consideră că utilizarea ChatGPT este "practic un plagiat de înaltă tehnologie" și "o modalitate de a evita învățarea". El compară ascensiunea acesteia cu cea a smartphone-ului: mulți studenți "stau acolo și discută cu cineva pe iPhone-ul lor. O modalitate de a rezolva această problemă este de a interzice iPhone-urile; o altă modalitate este de a face clasa mai interesantă". Faptul că elevii folosesc instinctiv tehnologia înaltă pentru a evita să învețe este "un semn că sistemul educațional eșuează". Dacă acesta "nu este atractiv pentru elevi, nu îi interesează, nu îi provoacă, nu îi face să dorească să învețe, vor găsi o cale de scăpare", așa cum a făcut el însuși atunci când a împrumutat notițele unui prieten pentru a trece un curs plictisitor de chimie de la facultate fără să participe la el, în 1945.
După ce și-a petrecut cea mai mare parte a carierei predând la MIT, Chomsky s-a retras în 2002 pentru a deveni un intelectual public cu normă întreagă.
Chomsky nu este singurul care critică ChatGPT
Robert Zaretsky de la Universitatea din Houston, un alt gânditor și autor, care încă predă, a oferit recent propria sa viziune, mai sumbră, despre ChatGPT și educație. "Eseul universitar a murit cu ani în urmă", susține el. "Este un joc de păcănele în care un student îmi trimite un fișier electronic care, atunci când este deschis, împrăștie un amalgam de cuvinte pe care expeditorul îl prezintă ca fiind o lucrare finalizată" - la care, probabil, rezultatul unui sistem de învățare automată ar fi de fapt mult mai preferabil. Majoritatea "întreruperilor" tehnologice lasă în urma lor atât efecte pozitive, cât și negative. Dacă eseul universitar este într-adevăr de neevitat, poate că ChatGPT va duce în cele din urmă la înlocuirea sa cu ceva mai interesant.
Citește și: Noam Chomsky: Ne apropiem de cel mai periculos moment din istoria omenirii
Noam Chomsky, una dintre cele mai strălucite minți ale epocii, acum în vârstă de 92 de ani, transmite un avertisment deosebit de grav: ”Ne apropiem de cel mai grav moment din istoria omenirii”.
Cu criza climatică în curs de desfășurare și posibilitatea iminentă a unui război nuclear, Noam Chomsky, unul dintre cei mai importanți intelectuali în viață, avertizează că "ne apropiem de cel mai periculos punct din istoria omenirii".
Renumitul filozof și critic social a trăit mai multe evenimente cruciale ale secolului XX. Într-un interviu recent acordat publicației The New Statesman, el și-a amintit că s-a simțit îngrozit în timp ce "asculta discursurile lui Hitler la radio" la vârsta de 6 ani și că a scris despre căderea Barcelonei în 1939 la vârsta de 10 ani.
Acum, însă, Chomsky spune că ne aflăm "în fața perspectivei de distrugere" a vieții umane pe Pământ. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...