Noi proceduri de insolvență pentru societățile de asigurare cu cote mari de piață pe segmentul RCA
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Asigurări / Foto: Freepik
Asigurări / Foto: Freepik
La Camera Deputaților urmează să primească votul final o modificare a Legii insolvenței care privesc procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

Guvernul României a propus un proiect de lege pentru prelungirea termenelor prevăzute în cazul procedurilor de insolvență pentru societățile de asigurare, într-un efort de a gestiona situația generată de pronunțarea hotărârii de deschidere a procedurii de faliment a unei societăți de asigurare cu o cotă de piață semnificativă pe segmentul asigurărilor RCA.

Potrivit proiectului de lege, termenul în care contractele de asigurare încheiate cu societățile de asigurare aflate în procedură de insolvență încetează de drept se prelungește cu 90 de zile. Această măsură vine în contextul în care încetarea de drept a unui număr mare de contracte de asigurare, în special de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto RCA, ar putea avea efecte negative asupra pieței de asigurări și ar putea afecta grav economia națională.

Datele autorității cu atribuții în domeniul asigurărilor arată că aproximativ 1,7 milioane de contracte de asigurare RCA ar putea fi afectate de încetarea de drept în prima parte a lunii septembrie, ceea ce reprezintă aproximativ 17% din întregul parc auto la nivel național.

Citește și: Legea RCA se schimbă. Cele mai importante modificări

Proiectul de lege urmărește să asigure protecția contractanților și beneficiarilor de asigurări, să stabilizeze piața de asigurări și să prevină scăderea gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a vehiculelor înregistrate în România.

Inițiativa a fost avizată de Consiliul Legislativ și de Consiliul Economic și Social și face parte dintr-un set de măsuri menite să gestioneze situațiile de criză și să asigure stabilitatea economică a țării.

Proiectul de lege a fost afișat pe site-ul Ministerului Finanțelor pentru consultare publică, iar impactul asupra mediului și alte aspecte relevante au fost luate în considerare în elaborarea sa.

Această inițiativă legislative urmează să fie discutată și supusă votului în Parlamentul României, reprezentând un pas important în gestionarea situației critice în domeniul asigurărilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel