Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Prin introducerea unor noi modificări în Codului rutier se dorește și scurtarea termenului dintre examenul teoretic și cel practic dar și responsabilizarea instructorilor auto astfel că aceștia vor sta în dreapta elevului în timpul examinării iar polițistul va sta în spate.
"Reprezentanții școlilor de șoferi spun că, din cauza timpului mare de așteptare și a modului în care este organizat sistemul, elevul vine nepregătit la examen și are, din start, șanse mai mici de promovare. În cazul examenului practic, îi este și greu să se pregătească, deoarece încă este ilegal să conducă singur, iar pentru ore suplimentare la Școala de șoferi trebuie să plătească. Prin urmare, deși cursanții cunosc bine teoria și se descurcă și la orele de condus cu instructorul, mulți nu reușesc să treacă de examenul practic de conducere. Frecvent, cauza nu e lipsa cunoștințelor teoretice sau abilităților practice, ci mai degrabă un blocaj mental, frică, emoții în timpul examenului. Valabilitatea cursurilor Școlii de șoferi este de 12 luni din momentul în care a fost absolvită ultima ora de conducere, iar avizul psihologic și fișa medical au de asemenea o valabilitate de 12 luni de când au fost emise", se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.
Schimbările propuse
Se propune, printre altele, adaptarea legislației la realitatea existența în România, în sensul că separă desfășurarea pregătirii teoretice și a susținerii examenului teoretic de desfășurarea pregătirii practice și a susținerii examenului practic. Necesitatea acestei modificări vine din faptul că timpul de așteptare dintre examenul teoretic și examenul practic mult prea mare.
”Prin modificarea articolului 23 aliniatul (4) și introducerea a unui nou aliniat în cadrul articolului 23 (aliniatul 5) Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii vor modifică legislația secundară astfel încât documentele care trebuie să fie prezentate de candidați la examenul pentru susținerea probei teoretice să cuprindă doar date referitoare la pregătirea teoretică”.
Citește și: Codul rutier se modifică din nou. Se îmblânzesc unele sancțiuni
De asemenea se propune și posibilitatea că după susținerea probei teoretice de către candidați, aceștia să înceapă pregătirea practică în cadrul școlii de șoferi. După finalizarea pregătirii în cadrul școlii de șoferi, candidații completează dosarul de susținere a examenului pentru obținerea permisului de conducere auto cu un document întocmit de școală din care să rezulte că elevul a finalizat cursurile practice și că a absolvit evaluarea dată de acesta.
În al doilea rând, propunerea legislativă prevede că un instructor din cadrul școlii de conducători auto participă la examenul susținut de către un candidat pentru obținerea permisului de conducere auto, având rol în cadrul comisiei de examinare, rolul fiind stabilit prin modificarea legislației de către Ministerul Administrației și Internelor.
Inițiatorii explică faptul că această modificare este necesară deoarece va crește siguranța candidaților în actul de conducere pe timpul examenului prin prezența lângă el a instructorului auto dar și responsabilitatea instructorului care va avea oportunitatea să evalueze direct modul în care a fost pregătit cursantul pentru examen.
A treia modificare prevede ca examenul pentru obținerea permisului de conducere să poată fi susținut oriunde în țară.
La ora actuală, legislația prevede că examenul pentru obținerea permisului de conducere se susține în municipiul reședința de județ, în care candidații își au domiciliul sau reședința, sau în alte localități din județ stabilite prin ordinul prefectului acelui județ.
Digitalizarea sistemului de evidență a populației, a sistemului de evidență a permiselor de conducere este un alt motiv care ar permite candidaților să participe la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto în orice loc din România unde se organizează examene și la orice Serviciu Public Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule (S.R.P.C.1.V.) din județe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...