Noi reguli pentru tutunul încălzit. De când se aplică

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Tutun încălzit
Tutun încălzit
Produsele din tutun încălzit se vor supune unor noi reglementări care sunt prevăzute într-o nouă ordonanță care a fost recent adoptată de Guvern.

Începând cu luna octombrie 2023, produsele din tutun încălzit vor fi supuse regulilor actuale aplicabile țigaretelor și tutunului de rulat. Aceste reguli includ interdicția vânzării produselor din tutun încălzit cu arome și impunerea unui mesaj de informare pe ambalaj, care va informa că "fumul de tutun conține peste 70 de substanțe care cauzează cancer", însoțit de avertismente de sănătate însoțite de imagini sugestive.

Aceste măsuri au fost incluse într-un proiect de ordonanță adoptat recent de Guvern, în care se transpun în legislația națională prevederile unei directiive europene apărute în 2022. Prin intermediul acestui proiect, Directiva delegată (UE) 2.100/2022 introduce produsele din tutun încălzit în aceeași categorie cu țigaretele și tutunul de rulat.

Astfel, toate regulile existente pentru comercializarea produselor din tutun vor fi aplicate și produselor din tutun încălzit. În proiectul de ordonanță, se precizează în mod clar ce se înțelege prin produs din tutun încălzit, descriindu-l ca un "produs nou din tutun care este încălzit pentru a produce o emisie care conține nicotină și alte substanțe chimice, care este apoi inhalată de utilizator sau utilizatori și care, în funcție de caracteristicile sale, este un produs din tutun care nu arde sau un produs din tutun pentru fumat".

Pe lângă aceasta, proiectul de ordonanță interzice introducerea pe piață a produselor din tutun încălzit cu arome caracteristice sau care conțin arome în componentele lor (filtre, hârtii, ambalaje, capsule sau orice caracteristică tehnică care permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun sau intensității arderii lor).

Modificările aduse regulilor privind etichetarea produselor din tutun încălzit prevăd aplicarea obligatorie a mesajului de informare și a avertismentelor de sănătate combinate pe etichetele acestor produse, în măsura în care sunt considerate produse din tutun pentru fumat.

Astfel, fiecare pachet unitar și ambalaj exterior de produse din tutun pentru fumat trebuie să conțină mesajul: "Fumul de tutun conține peste 70 de substanțe care cauzează cancer". Avertismentele de sănătate combinate vor include texte care avertizează că fumatul cauzează cancer al gurii și al gâtului, afectează plămânii, poate provoca atacuri de inimă, reduce fertilitatea etc., însoțite de imagini ilustrative ale posibilelor efecte ale fumatului.

Aceste măsuri vor intra în vigoare pe data de 23 octombrie 2023. Pentru a stabili în ce categorie intră un produs din tutun încălzit, producătorii și importatorii vor fi obligați să notifice Ministerul Sănătății în legătură cu încadrarea produsului în categoria de produse din tutun pentru fumat sau produse de tutun care nu ard.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un bărbat se uită la cele două foi pe care le are în mâini / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Freepik
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash
La bursă / FOTO: Freepik

Roșu pe linie la Bursa de Valori București: BET pierde 1,55%

Valoarea totală a tranzacțiilor s-a ridicat la 122,32...

Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
La bancă
Platformă / FOTO: Freepik
Euro / FOTO: Freepik
Lovitură grea pe piața criptomonezilor / Foto: Freepik
Pe o stradă din Moscova / FOTO: Freepik
SUA versus UE
Jerome Powell, șeful Rezervei federale a SUA
Freepik.com
Warren Buffett
Donki / FOTO: Captură de ecran

Japonia: Don Quijote, paradisul haotic al cumpărăturilor

Regele reducerilor mizează pe „vânătoarea de comori” a...

Preț petrol / FOTO: Freepik

Trump și „prețul ideal” al barilului de petrol

Care este prețul corect al petrolului pentru Donald Trump.

Foto: Freepik.com

Xiaomi va lansa propriul său cip mobil XringO1

Un pas strategic în dezvoltarea internă de tehnologii.

Freepik.com
Ghișeu

Curs BNR. Ce face leul în mijlocul instabilității economice

Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...

Sebastian Burduja
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
De ce este bine să plăteşti cu cardul şi nu cash. Explicaţia de la ANAF
Topitorie / Foto: Freepik
Magazin Zara din Moscova / Foto: Google Maps
Freepik.com
Pașaport / Foto: Freepik

Cum vrea UE să-i momească pe cercetătorii americani

Europa vrea să atragă cercetători americani nemulțumiți...

Paladiu
Shein / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

pixel