Noi scheme de sprijin. Cine ar putea primi bani la rectificarea de buget
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Guvernul ar putea veni cu sume concrete pe schema de ajutor HoReCa2 la a doua rectificarea bugetară.

Schema de ajutor HoReCa 2 va fi luată în discuţie la rectificarea bugetară din august, iar la următoarea rectificare s-ar putea veni cu o propunere concretă pe nişte sume, a declarat, luni, la o dezbatere organizată de Alianţa pentru Turism, George Agafiţei, consilier de stat în Guvern.

"Ştiu că un subiect destul de fierbinte pentru dumneavoastră este HoReCa. Ce pot să vă spun este că se ia în discuţie pentru rectificarea bugetară din luna august pentru a se vedea liniile de finanţare posibile, urmând ca la următoarea rectificare bugetară poate să venim chiar cu propunere concretă pe nişte sume", le-a transmis Agafiţei participanţilor la dezbatere.

El a subliniat, totodată, că a fost reglementat cadrul legislativ pentru OMD-uri (Organizaţii de Management al Turismului) prin OUG 86/2022 şi şi-a exprimat speranţa ca această formă a parteneriatului public-privat să fie una care aduce beneficii României şi care contribuie la dezvoltarea destinaţiilor turistice pe termen lung.

"Obiectivul tuturor acestor construcţii va fi atragerea atât a turiştilor români, cât şi a celor străini. Evident, responsabilitatea pentru atragerea acestor turişti revine şi Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului şi autorităţilor locale şi partenerilor privaţi. La nivelul de aplicare a principiilor OMD-urilor, Consiliul de Brand Turistic Naţional constituit anul acesta poate reprezenta modelul de bune practici ce a arătat că dialogul constant al tuturor factorilor de decizie reprezintă singura soluţie pentru o strategie şi un plan de acţiuni sustenabil. În calitate de reprezentant al prim-ministrului Nicolae Ciucă vă asigur de susţinerea întregului act guvernamental în dezvoltare a turismului românesc şi pe această cale putem vedea deja îmbunătăţiri privind simplificarea procedurii legale de angajare a străinilor în ţara noastră, dar şi un real dialog permanent privind măsurile de sprijin pentru antreprenorii români în turism", a mai spus consilierul de stat, transmite Agerpres. 

 

Citeşte şi: Ministrul Daniel Cadariu: Aş da o notă peste 8 turismului de pe litoralul românesc

 

Deşi mulţi dintre turişti spun că preţurile sunt nejustificate şi neadaptate la condiţii, ministrul Cadariu spune că raportul calitate-preţ este unul corect.

Invitat în cadrul emisiunii "În faţa naţiuniii, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a realizat o analiză privind situația de pe litoral.

Deşi suntem în plin sezon estival, plajele şi hotelurile ar fi trebuit să fie ocupate până la refuz, turiştii au ocolit staţiunile de la Marea Neagră şi au ales să îşi petreacă concediul în străinătate.

Daniel Cadariu spune că raportul calitate-preţ este unul corect pe litoral

"Depinde despre care parte a litoralului discutăm. În general, într-o economie de piaţă funcționează cererea și oferta. Şi atunci când ele nu se întâlnesc, sunt cazuri ca în anumite zone, nu în toată stațiunea Mamaia, în care turiștii se lasă așteptați. Pe de altă parte, ați dat exemplu cu Costineștiul. Același lucru se întâmplă chiar de la început de sezon la Eforie Nord. Cert este că lucrurile diferă în funcție de zona despre care discutăm.

În aceeaşi perioadă, în 2021 ştim că în întreg sezon estival nu găseai loc de cazare pe litoralul românesc. 

Depinde ce comparăm, în ce moment, dar şi la ce ne raportăm. Faptul că acest weekend, bună parte din litoral a fost plin, vine cumva să combată o serie de informaţii care au fost rostogolite în comunicarea publică, şi de regulă au fost cu tentă negativă. Noi românii, din păcate, de prea multe ori, suntem pradă generalizărilor. Pe de altă parte, ne încântă ştirile negative, pentru că am putea discuta despre poveşti de succes, inclusiv pe litoralul românesc de după Revoluţie. 

Eu am învăţat un lucru, în cele şapte luni de când sunt la Minister, cel puţin pe această componentă de turism, din toate cele patru activităţi pe care le gestionează Ministerul. Atunci când facem aprecieri, să avem la bază date statistice obţinute  din surse credibile şi profesionalizate, în special de la Institul Naţional de Statistică (...)

Cum justifică ministrul Cadariu nota pe care a acordat-o turismului de pe litoralul românesc

Din punctul meu de vedere, nota per ansamblu, nu punctual, ar trebui să fie peste 8. Dacă ne raportăm la ultimul weekend, numărul de turişti. Dacă facem o comparaţie cu anul trecut şi spre exemplu, la Constanţa, Eforie Nord şi la Mamaia, plajele lărgite nu puteau fi folosite, acum pot fi folosite. Pe de altă parte, anul acesta, şase dintre plajele de pe litoral au acea distincţie - steagul albastru. Acele distincţii sunt internaţionale şi nu se obţin decât doar dacă îndeplineşti condiţii. Sunt doar câteva dintre exmplele pe care le pot da.

"Eu îi încurajez pe români să îşi petreacă concediul estival pe litoralul românesc în număr cât mai mare"

Putem discuta comparativ, inclusiv la vecinii noştri de la sud, nu este totul perfect. Sunt situaţii şi situaţii. O concluzie generală este că acolo unde administratorii au rămas cetăţeni germani, într-adevăr serviciile oferite sunt în concordanţă cu preţurile. Acolo unde între timp au ajuns să fie proprietari alţi cetăţeni, de regulă din partea slavă, serviciile nu mai sunt corespunzătoare cu preţurile cerute. Vreau să scot în evidenţă, că indiferent dacă discutăm de litoralul românesc sau de alt litoral, sunt şi bune şi rele. Ideea de bază este cum suntem pe medie. Din punctul acesta de vedere, dacă mă gândesc la investiţiile Administraţiilor Publice Locale din ultimul an. Dacă mă gândesc la eforturile operatorilor din turism din ultimul an prin investiţii masive, în modernizări şi în unele cazuri în structuri de cazare şi alimentaţii publice noi. 

Daniel Cadariu: "Am motive să afirm că lucrurile au evoluat"

Pe de altă parte, nu putem nega că sunt şi exemple negative, dar nu asta este eticheta generală a litoralului românesc. Orice lucru negativ, fie că vorbim de serviciile oferite sau de exagerări de preţ, sau poate de comportamentul unora care activează în domeniul turismului, e de condamnat, dar nu nu e un lucru general", a spus Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, în exclusivitate la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel