Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Regimul de la Phenian a prezentat două drone autonome care arată identic cu modelele americane Reaper și Global Hawk. Nimeni nu știe cum a reușit regimul comunist să copieze aceste tehnologii.
Drone "Made in North Korea" care arată aproape exact ca aparatele de zbor fără pilot dezvoltate de americani. Este ceea ce admirat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, cu prilejul vizitei sale la Târgul de armament de la Phenian, organizat de regimul comunist. Unul dintre dispozitive seamănă perfect cu MQ-9 Reaper al Forțelor Aeriene ale SUA, al doilea are același aspect ca RQ-4 Global Hawk al Marinei americane.
Agenția de știri Wion a relatat că experții sud-coreeni nu știu cât de avansate sunt, din punct de vedere tehnologic, aceste drone-copie. Se poate doar presupune că aparatele nord-coreene se ridică, parțial, sau total, la performanțele modelelor de origine americană. Merită menționat că MQ-9 Reaper a fost prima dronă folosită în ofensivă în timpul operațiunilor americane din Afganistan. Mașina este versatilă și poate îndeplini misiuni de supraveghere de lungă durată.
Aparatul are o lungime de 10 metri și cântărește aproape 4 tone. Printre altele, Reaper-urile pot transporta patru bombe GBU-12 ghidate cu laser, care cântăresc aproape 270 de kilograme și pot lovi o țintă pe o rază de 13 kilometri. Ele sunt folosite în principal împotriva țintelor mobile ușor blindate, cum ar fi 4x4.
Global Hawk este capabil să zboare la mare altitudine timp de peste 30 de ore. Acesta este conceput în principal pentru a colecta imagini de înaltă rezoluție, aproape în timp real, de pe suprafețe vaste de teren, pe orice vreme, ziua și noaptea. Aceleași capacități de culegere de informații permit, de asemenea, autorităților civile să răspundă mai eficient la dezastrele naturale, să desfășoare operațiuni de căutare și salvare și să colecteze date meteorologice și atmosferice pentru a ajuta meteorologii să prezică traiectoria furtunilor.
Pe lângă colectarea de informații, o parte din flota Global Hawk a sprijinit trupele de la sol, acționând ca releu de comunicații. Această dronă a acumulat mai mult de 320.000 de ore de zbor, cu misiuni efectuate în sprijinul operațiunilor militare din Irak, Afganistan, Africa de Nord și regiunea Asia-Pacific.
Coreea de Nord ar fi putut primi ajutor extern
Analiștii militari se întreabă cum a reușit regimul lui Kim Jong-un să copieze astfel de tehnologii, în condițiile în care țara se străduiește să își dezvolte cu adevărat propriile arme. Specialiștii cred că este posibil ca Coreea de Nord să fi primit ajutor din partea unor țări străine și să fi reușit să pună mâna pe unele dintre Reaper-urile care au fost doborâte de-a lungul anilor. În 2019, Iranul a distrus și apoi a recuperat unul dintre aceste avioane americane deasupra Strâmtorii Ormuz. În plus, în septembrie 2020, armata americană a raportat că alte două Reaper au fost interceptate deasupra Yemenului.
Agenția Wion a relatat că armata nord-coreeană "a efectuat chiar zboruri de testare cu aceste două modele". Acest aspect aproape identic ar putea fi cauza unor neînțelegeri grave între cele două Corei. Seulul dispune de RQ-4 Global Hawk pe care le-a cumpărat din Statele Unite. Atunci când zboară deasupra peninsulei coreene, va fi foarte dificil pentru apărările antiaeriene să știe dacă o dronă suspectă care corespunde unuia dintre aceste modele aparține Seulului sau Pyongyangului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...