Bursa de la București a început săptămâna în scădere: Roșu pe linie
Bursa de la București nu a...
Unele falimente spun mai mult decât starea de sănătate a companiei afectate. Căderea campionului european al bateriilor pentru vehicule electrice, Northvolt, este una dintre acestea. În mare dificultate financiară, grupul suedez a cerut să fie plasat sub protecția legislației americane a falimentului (Capitolul 11) pentru a permite reorganizarea companiei.
Această decizie va „oferi Northvolt șansa de a-și restructura datoria, de a-și adapta activitatea la nevoile clienților săi și de a-și asigura o bază durabilă pentru continuarea activităților sale”, a explicat compania într-un comunicat de presă, precizând că activitatea sa va continua normal. Un timp pentru reflecție, așadar, în timp ce orizontul imediat al producătorilor europeni de baterii electrice s-a întunecat în mare măsură.
· Investitori speriați de scăderea cererii
Northvolt caută investitori de câteva săptămâni pentru a se refinanța pe termen scurt și a evita falimentul. Însă scăderea cererii de vehicule electrice tinde să sperie potențialii finanțatori. Pe Wall Street, întregul sector s-a prăbușit la începutul anului, într-o mișcare globală a neîncrederii investitorilor. Un alt semn de avertizare: producătorul german BMW a anulat în această vară un contract de două miliarde de euro cu Northvolt.
Ca atare, majoritatea producătorilor de baterii au anunțat că încetinesc investițiile în infrastructură nouă. Compania franco-germană ACC a indicat că „oprește” construcția fabricii sale germane de baterii. Contactat de „Les Echos”, grupul a recunoscut că și-a amânat și proiectul gigafabricii italiene din Termoli, în provincia Campobasso.
Întreprinderea chineză Svolt a anunțat, de asemenea, în primăvară, că va abandona proiectul pentru o a doua gigafabrică în Germania. Aceeași cauză, aceleași efecte: încetinirea creșterii vânzărilor de mașini electrice în Europa. Producătorul chinez furnizează producția primei sale fabrici europene constructorului Citroën ë-C3.
· Concurența chineză duce la scăderea prețurilor
Pe lângă erodarea cererii, producătorii europeni de baterii se confruntă cu o scădere abruptă a prețurilor. Motivul? „Într-o situație gravă de supraproducție, companiile chineze sunt gata să reducă prețurile pentru a găsi puncte de export”, a remarcat Christopher Iaco, fondatorul firmei de consultanță Bonsai Technology.
Celula de baterie „low cost” cunoscută sub numele de LFP, pentru că este făcută din litiu, fier și fosfat, a ajuns la 60 de dolari pe kilowatt oră, aproape la jumătate față de acum optsprezece luni. Presiunea asupra producătorilor de baterii din Bătrânul Continent este cu atât mai mare.
· Tehnologie dificil de stăpânit
O altă dificultate, mai intrinsecă producătorilor de baterii, împiedică serios creșterea producției lor. Este o tehnologie relativ dificil de stăpânit. Rata de respingere, numită și „rată de deșeuri”, este foarte mare în primii ani. Nimic anormal, spun specialiştii, mai ales pentru jucătorii noi.
Dar, întrucât în Europa mai mult de jumătate „din capacitatea de producție este formată din noi intrați, care nu au experiență”, estimează unul dintre ei, creșterea puterii este mai lentă decât în Statele Unite. Peste Atlantic, aproape toate proiectele de fabrici de baterii sunt realizate de jucători cu experiență, datorită joint venture-urilor create cu coreeni.
Cunoscând dificultăți similare în creștere, șeful ACC, societatea mixtă Stellantis-Mercedes-Total, asigură totuși că ratele de rebuturi menționate adesea sunt „false”. „Am auzit prostii, unii spunând că aruncăm jumătate din bateriile pe care le producem”, a spus Yann Vincent într-un interviu exclusiv pentru „Echos” la începutul lunii octombrie.
Potrivit acestuia, 98% dintre modulele bateriei asamblate la sfârșitul procesului „sunt bune”. Deșeurile sunt pe primul loc, producția necesitând patru etape principale. „Când adunăm, avem o rentabilitate de 50% la primii doi [pași]. În mai, eram la doar 25%”, a insistat el. Cu toate acestea, această dificultate în stăpânirea tehnologiei are consecințe reale și directe asupra producătorilor europeni de baterii. BMW și-ar fi anulat contractul cu Northvolt din motive de calitate.
· Creștere a tehnologiei LFP
În sfârșit, ultima dificultate și nu în ultimul rând: alegerea tehnologică a producătorilor europeni de baterii ar putea fi deja învechită. Sau, mai precis, nu mai satisface așteptările producătorilor. ACC, la fel ca Northvolt, produce în prezent baterii litiu-ion NMC (nichel, mangan, cobalt) de înaltă performanță. Acestea provin din activitatea de cercetare și dezvoltare a Saft, o subsidiară a TotalEnergies. Altă tehnologie, folosită de jucători chinezi și coreeni, se bucură totuși de un succes din ce în ce mai mare.
Aceste baterii, numite LFP (pentru litiu, fier, fosfat), au principalul avantaj de a fi mai puțin costisitoare decât NMC. Ele sunt, de asemenea, mai puțin dense și, prin urmare, oferă mai puțină autonomie decât NMC-urile. Însă, în actuala perioadă inflaționistă, în care cererea încetinește și în care ajutoarele pentru achiziționarea de mașini electrice în diferitele state europene sunt în scădere, producătorii de mașini tind să favorizeze factorul preț și să se orienteze mai ușor către producătorii de baterii electrice LFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
Comerţul online ia amploare în Germania.
O situația similară s-a înregistrat și în luna mai, când...
Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Analistul economic Adrian...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...