Norvegia a găsit un uriaș zăcământ de pământuri rare

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un vechi vulcan norvegian ascunde cel mai mare zăcământ de pământuri rare din Europa.

Această descoperire ar putea întări independența europeană în fața dominației chineze în sectorul pământurilor rare, esențiale pentru tehnologiile verzi.

Compania minieră Rare Earths Norway a anunțat o descoperire foarte importantă pentru a asigura independența europeană în pământurile rare. Complexul de carbonatit Fen, situat în apropierea lacului Norsjø la sud-vest de Oslo, conține cel mai mare depozit de aceste materiale din Europa!

O comoară ascunsă în inima unui vulcan stins

Estimările sugerează 8,8 milioane de tone de oxizi de pământuri rare. Dintre aceștia, 1,5 milioane de tone sunt utile pentru magneții utilizați în special în turbinele eoliene și vehiculele electrice, potrivit companiei.

Istoria geologică a complexului Fen datează de aproximativ 580 de milioane de ani, când reprezenta hornul unui vulcan activ, a cărui parte superioară s-a erodat treptat, expunând astfel această formațiune geologică bogată în carbonatit, un tip de rocă care conține o concentrație mare de minerale și molecule de carbonat. Acest zăcământ unic în Europa conține elemente precum neodim, esențial pentru magneți, și praseodim, utilizat în sectoare strategice precum aeronautica.

Un moment foarte potrivit

Rare Earths Norway intenționează să continue explorările, în special prin săpături mai adânci, cu ambiția de a construi o fabrică pilot pentru extragerea și procesarea acestor metale direct în Norvegia. „Acest depozit are potențialul de a deveni un activ strategic pentru lanțul valoric al pământurilor rare din Europa”, a declarat Alf Reistad, CEO al Rare Earths Norway. Acest proiect este în concordanță cu obiectivele Uniunii Europene, care urmărește să-și reducă dependența de China, unde sunt prelucrate, în prezent, 90% din pământurile rare.

Descoperirea acestui zăcământ vine în contextul în care Bătrânul Continent încearcă să-și asigure aprovizionarea cu metale critice, în special pentru tehnologiile esențiale precum bateriile și ecranele tactile. La nivel global, 70% din pământurile rare sunt încă exploatate în China, un monopol pe care țări precum Statele Unite și membrii Uniunii Europene depun eforturi pentru a-l eluda prin explorarea de noi surse, inclusiv în vechile mine de cărbune americane.

Uzină pilot

În Europa, complexul Fen ar putea juca un rol central. Exploatarea preconizată de Rare Earths Norway ar putea acoperi până la 10% din nevoile europene de pământuri rare, ceea ce este în conformitate cu obiectivele Critical Raw Material Act (CRMA) al Uniunii Europene. Acest plan urmărește să se asigure că industriile europene verzi și tehnologice au un lanț de aprovizionare durabil și local.

În același timp, Rare Earths Norway dezvoltă tehnologii de ultimă oră pentru extracție și procesare mai ecologice. Aceasta include construirea unei uzine pilot în apropierea amplasamentului, unde tehnicile de extracție vor fi testate și optimizate pentru a reduce impactul asupra mediului, cu perspective de investiții în valoare de aproape un miliard de euro până în 2030.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel