Maşinile electrice au reprezentat aproape 80% - un nou record mondial - din noile înmatriculări de autoturisme noi de pasageri în Norvegia în 2022, informează luni AFP.
Anul trecut s-au vândut 138.265 de maşini electrice noi, adică 79,3% din totalul vânzărilor de vehicule private, potrivit unui comunicat al Consiliului de informare privind traficul rutier. În fruntea clasamentului se află Tesla, cu 12,2% cotă de piaţă.
Astfel, Norvegia, care este atât un mare producător de hidrocarburi, cât şi un campion al maşinilor cu zero emisii, şi-a doborât propriul record stabilit în 2021 (64,5%).
Prin comparaţie, maşinile electrice au reprezentat 8,6% din noile înmatriculări în primele nouă luni ale anului 2022 în Uniunea Europeană.
Numai în luna decembrie, în Norvegia maşinile electrice au reprezentat 82,8% din vânzări, mulţi norvegieni grăbindu-se să cumpere înaintea unei schimbări fiscale care va face aceste achiziţii mai scumpe.
Modelul Y de la Tesla a reprezentat 11,5% din vânzări, grupul deţinut de Elon Musk lăudându-se că a doborât recordul de vânzări atins în 1969 de legendarul Volkswagen Beetle.
Norvegia îşi propune ca toate maşinile sale noi să aibă emisii zero - electrice sau cu hidrogen - începând cu 2025, datorită în special unei impozitării foarte favorabile.
Însă odată cu maturizarea acestui segment de piaţă, autorităţile au început să reducă unele din beneficiile care au afectat serios finanţele publice. Începând cu 1 ianuarie, scutirea de TVA (25%) la achiziţionarea unui vehicul electric nou este valabilă doar în limita unui preţ de achiziţie de 500.000 de coroane (aproximativ 47.500 euro), sumele care depăşesc acest plafon fiind supuse impozitării.
Astăzi, una din cinci maşini care rulează pe drumurile norvegiene este complet electrică, un alt record mondial.
Exporturile de automobile electrice din China s-au dublat în luna noiembrie, atingând o valoare record pentru o singură lună, stimulată în special de faptul că producătorii euro europeni direcţionează producţia spre China, transmite Bloomberg.
Datele publicate de Administraţia vamală arată că producătorii auto din China au exportat vehicule electrice în valoare de 3,2 miliarde de dolari în luna noiembrie, în creştere cu 165% faţă de luna noiembrie a anului trecut şi cea mai ridicată valoare înregistrată vreodată într-o singură lună. Ţările europene precum Belgia şi Marea Britanie au fost cei mai mari importatori, preluând aproape 70% din livrările totale.
Pentru a doua lună la rând, exporturile de vehicule electrice de pasageri au reprezentat mai mult de jumătate din livrările totale de autoturisme ale Chinei, în noiembrie exporturile de vehicule ale gigantului asiatic atingând o valoare record de şase miliarde de dolari.
Aceste cifre vin într-un moment în care producătorii europeni de automobile, inclusiv Volkswagen AG şi BMW AG, intenţionează să producă automobile şi componente în China din cauza capacităţilor limitate de pe pieţele lor domestice. În plus, producătorul chinez SAIC Motor Corp., deţinătorul mărcii MG Motors, şi-a extins reţeaua de distribuţie pentru a vinde vehicule electrice în Europa prin intermediul importurilor. Constructorul american Tesla Inc. a livrat şi el luna trecută peste 37.000 de automobile electrice produse în China, după ce în luna martie a livrat doar 60 de automobile şi niciunul în luna aprilie, când a oprit asamblarea de automobile din cauza carantinei introduse în Shanghai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...