Anul trecut, MBDA a înregistrat comenzi în valoare de 9,9 miliarde de euro, față de 5,1 miliarde în 2021, ultimul an înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, a detaliat președintele companiei, Eric Béranger, în cadrul unei conferințe de presă.
Aproximativ 70% dintre aceste comenzi au vizat rachete antiaeriene (Mistral, CAMM, Mica, Aster) iar trei sferturi din exporturile în afara țărilor sale de operare (Franța, Germania, Italia, Regatul Unit și Spania) au fost destinate statelor europene.
Printre acestea, două comenzi care depășesc un miliard de euro: Paris și Roma au plasat o comandă comună pentru aproape 700 de rachete Aster care echipează atât fregate, cât și sisteme antiaeriene SAMP/T, un exemplu dintre acestea fiind în Ucraina.
Polonia a comandat, la rândul ei, 44 de lansatoare și câteva sute de rachete antiaeriene CAMM de la filiala britanică a MBDA pentru aproximativ 2,2 miliarde de euro.
A doua companie de rachete din lume, MBDA este co-deținută de Airbus (37,5%), BAE Systems (37,5%) și Leonardo (25%).
În total, carnetul de comenzi se cifra la 28 miliarde de euro la sfârșitul anului 2023. Anul trecut, MBDA a realizat o cifră de afaceri de 4,5 miliarde de euro (+7%). Anul 2023 a amplificat „conștientizarea” în Europa cauzată anul precedent de invazia Ucrainei, potrivit Eric Béranger.
„Forța pune din ce în ce mai mult sub semnul întrebării drepturile internaționale și cred că aceasta este schimbarea fundamentală care generează o mulțime de reacții și solicitări din partea clienților noștri”, a explicat el, referindu-se în special la „cereri în ceea ce privește nevoile operaționale urgente”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Statele Unite și China au...
Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...
Românii care vor să câştige...
Preţurile de consum în scădere pentru a treia lună...
O tranzacție colosală, care...
Indicii principali au închis...
În era ascensiunii inteligenței...
Unitatea 2 CNE Cernavodă va...
Procesul antitrust împotriva...
Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.
Un pas major în automatizarea...
Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...
Aprecierea afișată de euro, de...
Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...
BNR a comunicat cursul valutar...
Ministrul interimar al...
O deschidere condiționată pentru finanțare comună.
Gazele rusești, din nou pe masa...
Critici directe din partea...
Indicele bancar ROBOR a crescut...
O clauză frecvent întâlnită în unele contracte...
Compania va suporta toate costurile de restructurare.