Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Acest sprijin acoperă costurile pentru energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi sau petrolieri.
Continuarea sprijinului financiar pentru încălzire
Sprijinul pentru plata facturilor la energie, în valoare de 700 de lei, va fi acordat de două ori pe an. Cardurile de energie, necesare pentru încasarea acestor ajutoare, au fost emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română. Listele cu beneficiarii au fost întocmite printr-un parteneriat între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Finanțelor – ANAF, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Premierul explica recent că pensionarii ale căror venituri au crescut în urma recalculării pensiilor nu vor fi afectați de aceste modificări și vor continua să primească ajutorul pentru încălzire. „Venim cu o decizie importantă și în privința ajutorului pentru încălzire: sumele rezultate în urma recalculării pensiilor nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor pentru acest tip de ajutor. Rămâne valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare,” a declarat premierul.
Detalii despre utilizarea cardurilor de energie
Beneficiarii pot utiliza cardurile de energie pentru a plăti facturi curente sau restante, însă doar pentru locul de consum de la domiciliul lor. Un singur card poate fi folosit pentru a efectua mai multe plăți către diverși furnizori, până la epuizarea sumei disponibile.
Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie vor continua să fie acordate tuturor persoanelor eligibile, conform ordonanței de urgență adoptate de Guvern. „Pentru a obține aceste drepturi, pensionarii vor prezenta ultimul talon de pensie emis înainte de recalcularea acestei pensii. Măsura se va aplica în perioada 1 septembrie 2024 – 15 octombrie 2025,” a precizat Constantin.
Plățile efectuate cu cardurile de energie se fac prin mandat poștal, iar beneficiarii au posibilitatea de a efectua gratuit până la opt plăți pe durata programului de sprijin. De la a noua plată în sus, se va percepe o taxă de 2,5 lei.
Beneficiarii eligibili și criteriile de acordare
Ajutorul nu este considerat venit și nu afectează venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei sau statutul de consumator vulnerabil de energie. Printre beneficiarii eligibili se numără:
Pensionarii sistemului public de pensii și cei aflați în evidența caselor de pensii sectoriale, cu vârsta de cel puțin 60 de ani și venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă.
Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.
Familiile care beneficiază de alocație de susținere a familiei, conform Legii nr. 277/2010.
Vouchere lemne 2024: Continuarea sprijinului
Ministerul Muncii a anunțat că, în 2024, cardurile de energie vor fi alimentate din nou, incluzând și ajutorul pentru lemne de foc. Această măsură vine în sprijinul celor afectați de majorarea cu 13,8% a punctului de pensie, aplicată de la începutul anului.
Cardurile de energie 2024 vor fi distribuite de Poșta Română, direct la domiciliul beneficiarilor, până la 15 aprilie 2024.
Cine beneficiază de ajutorul pentru încălzire?
Ajutorul pentru încălzirea locuinței este destinat familiilor sau persoanelor singure cu venituri medii nete lunare de până la 1.386 lei pe persoană în cazul familiilor și până la 2.053 lei în cazul persoanelor singure. Nivelul ajutorului variază în funcție de venitul mediu lunar pe membru de familie sau pe persoană singură:
Mai mic de 200 lei: 100%
Între 200,1 lei și 320 lei: 90%
Între 320,1 lei și 440 lei: 80%
Între 440,1 lei și 560 lei: 70%
Între 560,1 lei și 680,1 lei: 60%
Între 680,1 lei și 920 lei: 50%
Între 920,1 lei și 1.040 lei: 40%
Între 1.040,1 lei și 1.160 lei: 30%
Între 1.160,1 lei și 1.280 lei: 20%
Între 1.280,1 lei și 1.386 lei (pe membru de familie): 10%
Între 1.280,1 lei și 2.053 lei (pentru persoană singură): 10%
Ajutorul pentru încălzire se acordă pe baza unei dispoziții emise de primar, iar beneficiarii trebuie să furnizeze corect toate informațiile referitoare la componența familiei, veniturile membrilor și bunurile deținute.
Măsurile guvernamentale pentru sprijinirea populației vulnerabile în iarna 2024-2025 includ continuarea acordării ajutorului pentru încălzire și reînnoirea cardurilor de energie. Aceste măsuri sunt esențiale pentru a asigura protecția financiară a celor mai vulnerabile categorii, în contextul creșterii prețurilor la energie și a majorărilor recente ale pensiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...