Bursa de la București a început săptămâna în scădere: Roșu pe linie
Bursa de la București nu a...
Invitat în platoul postului de televiziune Antena3 CNN, ministrul Boloș despre scenariile care ar putea schimba total viitoarea Lege a pensiilor. Este vorba, de fapt, despre trei metodologii aflate în prezent în analiza Guvernului și care stau la baza noii formule de calcul, complet diferită, menită să rezolve inechitățile existente din sistemul public de pensii generate de folosirea unui stagiu complet de cotizare diferit raportat la genul persoanei şi anul nașterii.
Întrebat dacă aceste metodologii presupun luarea practic de la zero a calcului pensiilor din sistemul public de pensii, Marcel Boloş a menționat că "jalonul pe care în avem în PNRR are două obiective foarte clare: înlăturarea inechităților din sistemul de pensii şi aici discutăm de acele pensii care au o valoare mică, a celor 1,6 milioane de beneficiari şi reașezarea şi recalcularea a pensiilor în funcţie de acest metodologii de calcul , dar care aduc ca element de noutate acest număr de puncte dependent de salariul mediu din economie şi salariul de încadrare acelui din sistemul public de pensii.
Aici cred eu că este marea schimbare din sistemul public de pensii şi avantajele pe care le aduce, iar noi am făcut simulările la nivelului Ministerului de Finanțe pe care îl va avea şi este legat pachetul de măsuri de astăzi cu reforma aceasta a pensiilor. Vor în plus 16 miliarde de lei. Aceste scenarii au ca sursă de finanțare exact banii care provin din pachetul de măsuri", a spus ministrul Finanţelor.
În privința pensiilor, Marcel Ciolacu a spus, luni, că, prin noua Lege a pensiilor, care va fi gata la sfârșitul anului, pensiile mici vor crește cel mai mult.
"S-au discutat principiile (legii pensiilor -n.r.). A existat un contract cu Banca Mondială. Au pus trei variante de legea pensiilor. Atât noi, cât şi Comisia considerăm că sunt inechităţi foarte mari în sistem între pensiile foarte mici şi pensiile foarte mari şi normal că se caută - şi Comisia şi toată lumea - caută un echilibru social. Şi măsurile fiscale duc la o echitate socială. Nu pot să măresc TVA-ul, să tai puterea de cumpărare şi a celui cu 1.000 lei şi a celui cu 100.000 lei, în mod egal. Nimeni nu mai acceptă aşa ceva într-o Europa socială. În acest moment, s-au discutat principiile (legii pensiilor - n.r.). Eu doresc, eu, ca prim-ministru, doresc să trec legea pensiilor anul acesta. De la 1 ianuarie vreau să fie în vigoare", a afirmat Ciolacu, la Antena 3 CNN.
Citește și Declarațiile momentului. Ciolacu, despre salarii, Legea pensiilor și gaura din buget
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
Comerţul online ia amploare în Germania.
O situația similară s-a înregistrat și în luna mai, când...
Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Analistul economic Adrian...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...