Pensiile care nu se recalculează după noua lege

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Casă de pensii
Casă de pensii
Din toamna acestui an, sistemul de calcul al pensiilor din România suferă modificări semnificative, conform noii legi.

Potrivit informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), actualul punct de pensie va fi înlocuit cu un punct de referință, redefinind astfel modul în care se determină cuantumul pensiilor.

Conform prevederilor Legii 360/2023, care reglementează pensiile începând cu acest an, recalcularea tuturor pensiilor stabilite pe baza legislației anterioare va fi efectuată din septembrie 2024. Recalcularea se va face automat, fără a fi necesară o cerere din partea pensionarilor, și se va realiza prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.

Punctul de referință este stabilit la 81 de lei și va fi folosit în formula de calcul pentru determinarea cuantumului pensiei. Acesta se obține prin raportarea valorii punctului de pensie la nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, care este de 25.

Modificările includ și introducerea conceptului de "puncte de stabilitate", care vor fi acordate pentru stagii de cotizare mai mari de 25 de ani. Astfel, pentru fiecare an realizat peste 25 de ani contributivi se va acorda un număr de puncte de stabilitate, variind între 0,5 și un punct, în funcție de vechimea în muncă.

În ceea ce privește recalcularea pensiilor stabilite înainte de intrarea în vigoare a legii, se va aplica același principiu, asigurându-se că cuantumul pensiilor nu va fi mai mic decât cel anterior.

Ordinul recent emis de CNPP, sub numărul 356/2024, stabilește modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii. Acesta clarifică procedurile și modul în care se vor comunica aceste decizii către beneficiari.

Excepție fac pensiile stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, care vor fi recalibrate conform unui sistem propriu, garantându-se menținerea cuantumului avantajos pentru beneficiari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik

pixel