Noua Lege a pensiilor vine cu MODIFICĂRI foarte importante. Despre ce este vorba

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Greu de spus, deocamdată, ce va însemna acest lucru pentru veniturile românilor
Greu de spus, deocamdată, ce va însemna acest lucru pentru veniturile românilor
Autoritățile susțin că în perioada următoare, nu se știe exact când, în Parlament ar urma să fie adoptată o nouă Lege a pensiilor, cu numeroase modificări. 

Printre aceste modificări se va regăsi și o nouă formulă de calcul a pensiilor, o formulă pentru echitate. În acest sens, se vorbește și despre un nou prag de cotizare, substanțial mai coborât de cel actual. Concret, persoanele care au muncit 10 ani sau peste 10 ani ar putea primi, conform informațiilor obținute de Antena3, o pensie egală cu 40% procente din salariul minim brut pe țară la momentul ieșirii la pensie, procent care, pentru cei care au cotizat 15 ani, crește la 45 de procente din salariul minim brut pe țară de la momentul ieșirii la pensie. 

Cum este cu vechimea în muncă

În același timp, românii vor putea cumpăra, până în august 2023, vechime în muncă pentru a-și rotunji veniturile la pensie. Se pare că acesta va fi ultimul termen oferit pentru o astfel de oportunitate. Prin urmare, cei care au muncit peste 6 ani și au cotizat la stat, pot încheia un contract cu casa județeana de pensii și pot plăti vechimea în muncă pentru pensia minimă.

Contactat pentru detalii, ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat pentru Antena 3 Care sunt schimbările care urmează să aibă loc în perioada următoare. ”Noi acum suntem în derularea contractului de asistență tehnică cu banca mondială, am stabilit un consiliu tripartit între Ministerul Muncii, banca mondială și Comisia Europeană și lucrăm permanent în această echipă, consultându-ne permanent. 

Am organizat întâlniri și cu partenerii sociali pentru că îmi doresc ca noi, opoziția de atunci, de la scrierea PNRR-ului, dar și societatea civilă și partenerii sociali care au fost excluși de la scrierea PNRR, măcar la reformele din PNRR să fim parteneri loiali cu toții, onești și să ne asigurăm că atunci când înfăptuim o reformă o înfăptuim în binele și în folosul cetățeanului român. 

Citește și Pensionare mai devreme pentru locuitorii acestor orașe. Avem lista

”Trebuie reparat acest sistem!”

Ceea ce vreau să spun și să asigurăm împreună cetățenii este că vom face o lege și nu vom renunța la principiul legii 127 și vom îmbunătății legea 127 chiar dacă se va chema altfel, va avea alt număr, dar principiul din lege și anume rezolvarea inechităților din România, din sistemul de pensii, trebuie să primeze” a explicat Marius Budăi la Antena 3. 

”Noi, în România, am avut trei acte normative de bază. Legea 3, Legea 19 și Legea 263, dar la aceste acte normative de bază au fost intervenții multiple și pe parcursul implementării acelor modificări, acelor intervenții, s-au creat inechități în sistem de-a lungul anilor. Și atunci trebuie reparat acest sistem și să ajungem la aceeași contribuție, aceeași pensie, pentru că asta este normalitatea”, a mai spus Budăi, adăugând că procesul de recalculare este deja în derulare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel