Noul plafon de impozitare micro, promulgat de președinte

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sunt două modificări majore
Sunt două modificări majore
Președintele Klaus Iohannis a promulgat propunerea legislativă privind noul plafon în funcție de care firmele se încadrează la regimul de impozitare micro sau la regimul de impozitare pe profit.

De la bun început trebuie precizat că, potrivit actului normativ, noul plafon se va aplica începând cu veniturile aferente anului 2023, nu începând cu veniturile aferente anului 2022. 

Prin proiectul de lelge prin care se aprobă OG 16/2022, document promulgat de președinte, au fost aduse două modificări majore ce țin de impozitul micro. 

În primul rând, se modifică o regulă pe care parlamentarii au considerat-o nedreaptă. Conform OG 16/2022, plafonul în funcție de care o firmă poate aplica regimul micro se reduce de la un milion la 500.000 de euro, însă se prevede că noul plafon se aplică începând cu veniturile din anul 2022. Regula va fi schimbată în așa fel încât noul plafon de la regimul micro să se aplice începând cu veniturile aferente anului 2023.

Ce era nedrept în regula modifacă de parlamentari? Faptul că, luându-se ca referință veniturile anului 2022, ”se aplică un tratament inechitabil și discriminatoriu în rândul contribuabililor în cauză. Adică, pe de o parte, firmele care la apariția ordonanței deja depășiseră plafonul de 500.000 de euro s-au văzut puse în situația inevitabilă de a deveni plătitoare de impozit pe profit de la 1 ianuarie 2023. Pe de altă parte, cei care nu atinseseră încă plafonul au la dispoziție tot felul de variante pentru a evita trecerea la impozit pe profit în 2023.

În al doilea rând, companiile de consultanță fiscală vor fi scutite de noua restricție a regimului micro ce permite obținerea de venituri din consultanță numai în proporție de maximum 20% din veniturile totale. Firmele de consultanță fiscală vor putea rămâne la regimul micro indiferent cât câștigă din consultanță fiscală (activitatea corespunzătoare codului CAEN 6920, mai precis), prin raportare la veniturile totale.

Citește și S-a votat! TVA de 5% pentru pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi solare

Propunerea legislativă pentru stimularea investiţiilor în eficienţă energetică prevede completarea articolului 291 alineatul (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în sensul reducerii cotei de TVA aferentă livrărilor de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi panouri solare termice, de la nivelul standard de 19% la 5% asupra bazei de impozitare, în scopul reducerii consumului de energie electrică şi a dependenţei consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de profil. Citește mai departe AICI

Citește și Buget 2023. Oficial: Ce taxe şi impozite se modifică

Totodată, s-au luat în considerare:

îmbunătăţirea colectării taxelor şi impozitelor de către ANAF;

reducerea plafonului microîntreprinderilor de la 1.000.000 euro la 500.000 euro, instituirea condiţiei pentru microîntreprinderi de a avea cel puţin 1 salariat, eliminarea cotei de impozitare de 3%;

majorarea cotei reduse de TVA de la 5% la 9% pentru activităţile de cazare hotelieră, servicii de restaurant şi catering ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Casa Albă
Azomureș / FOTO: Site-ul oficial al Azomureș

Romgaz, în discuții pentru preluarea activelor Azomureș

Acest proiect ar putea avea un impact semnificativ...

Panouri fotovoltaice / FOTO: Freepik

Noi parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei

Ministerul Energiei continuă să investească în...

România are aprobată prima tranșă
În bancă / FOTO: Freepik
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Inteligență artificială / sursa foto: Freepik.com

Noi criterii de evaluare a inteligenței artificiale

Grupul de inteligență artificială MLCommons a dezvăluit...

Pesimism / FOTO: Freepik

Pregătiți-vă pentru un război comercial mondial!

Un avertisment lansat de un expert internațional.

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Nvidia
Foto: Freepik.com
Camioane
Valentin Lazea / Foto: Agerpres
50 de ani de existență
Frenezie / FOTO: Freepik
Susan Crawford
BNP Paribas, unul dintre actorii tranzacției / FOTO: Wikipedia

Belgia vrea să vândă acțiunile BNP Paribas pentru apărare

Acțiunile băncii franceze BNP Paribas au înregistrat o...

Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
ANAF nefuncțional / Foto: DCBusiness
Petrotel Lukoil
Mugur Isărescu
Bursa / Foto: Freepik

pixel