Noul val de greve din Germania, indicator al degradării climatului social

Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Tren într-o gară în Germania / FOTO: Wikipedia
Tren într-o gară în Germania / FOTO: Wikipedia
Cetățenii germani care folosesc mijloacele de transport, aeriene și pe cale ferată, trebuie să se descurce astăzi pe cont propriu pentru a ajunge la locul de muncă sau oriunde trebuie să meargă.

Noul val de greve din transporturile aeriene și fevoviare ilustrează  deteriorarea climatului social în cea mai mare economie a Europei. În ultimul an, Germania se confruntă cu o creștere a conflictelor sociale în diferite sectoare de activitate, de la supermarketuri la servicii,

Negocierile dintre autorități și reprezentanții angajaților devin tot mai aprice după lunga perioadă de creștere a prețurilor. Aceste tensiuni, care zguduie o țară renumită pentru calitatea dialogului său social și pentru favorizarea consensului între patronate și sindicate, se cristalizează în sectorul transporturilor.

Pentru a cincea oară din noiembrie 2023, mecanicii de tren ai companiei publice Deutsche Bahn au intrat în această dimineață într-o grevă care se va prelungi până vineri la prânz.

În sectorul transporturilor aeriene, greva anunțat de cel mai mare transportator aerien al Europei, Lufthansa, va dura până sâmbătă dimineața. Cel mai mare aeroport al țării, cei din Frankfurt pe Main (vest), a avertizat că plecările vor fi complet paralizate pentru că pe lângă greva de la Lufthansa există și o mișcare de protest a agenților de securitate. 

Revendicările sindicatelor se referă atât la majorări salariale, cât și la condițiile de muncă. Deutsche Bahn spune că a făcut concesii de până la 13% din plata suplimentară, precum și posibilitatea de a reduce săptămâna de lucru cu o oră începând din 2026.

Sindicatul mecanicilor de tren, GDL, cere trecerea la un timp de lucru săptămânal de 35 de ore fără diminuarea veniturilor salariale, față de cele 38 de ore în prezent. Sindicatul amenință că va extinde mișcarea, care, în ianuarie, a paralizat transportul feroviar timp de 5 zile.

La Lufthansa, sindicatul Verdi cere majorări salariale de 12,5%, sau cu minim 500 de euro mai mult pe lună. Compania, care își va publica astăzi rezultatele financiare anuale, ar trebui să afișeze o creștere a profitului pentru 2023.

După personalul de la sol, sunt așteptați să intre, curând, în grevă și însoțitorii de cabină ai Lufthansa, după eșecul negocierilor de miercuri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Navă cargo / Foto: Freepik
Bursa de valori
Fum alb care anunță că un nou papă a fost ales de conclav

Habemus papam! A ieșit fum alb din hornul Capelei Sixtine

Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...

Știrile dimineții / sursa foto: Freepik.com
Tribunal
Banca Naționala a României
Ministerul Finanțelor
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Arme / Foto: Freepik
Nicolae Giugea este noul șef al Casei Naționalede Pensii
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Donald Trump
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Se impune o revizuire profundă / FOTO:Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Dan Șucu, președintele Concordia
Ucraina. Foto: Freepik.com
Banca Norvegiei / FOTO: Wikipedia

Banca centrală a Norvegiei menține rata dobânzii la 4,5%

Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.

Stație de transformare
Submarin

Compania Hyundai va dezvolta un nou submarin

Transferurile de tehnologie din anii ’80 au deschis...

Freepik.com
Robor
Foto: Freepik.com
Bursa / Foto: Freepik
Bani / FOTO: Freepik

pixel