Nuclearelectrica a redus cu 25% puterea Unităţii 1 CNE Cernavodă
Autor: Mara Ivan | 10 aug 2022, 13:22
Trebuie efectuate niște lucrări speciale. 

Nuclearelectrica a redus puterea Unităţii 1 CNE Cernavodă cu 25%, în noaptea de 9 august, pentru realizarea unor lucrări de îndepărtare a algelor acumulate în zona condensatorului, în partea clasică a centralei.

"SN Nuclearelectrica SA informează acţionarii şi investitorii asupra reducerii puterii Unităţii 1 CNE Cernavodă cu 25%, în noaptea de 9 august 2022. Reducerea de putere a Unităţii 1 CNE Cernavodă este necesară pentru realizarea unor lucrări de îndepărtare a algelor acumulate în zona condensatorului, în partea clasică a centralei. Unitatea 1 CNE Cernavodă va reveni la putere nominală după finalizarea lucrărilor de îndepărtare a algelor acumulate", se arată într-un comunicat al companiei transmis miercuri Bursei de la Bucureşti.

Reducerea de putere şi realizarea lucrărilor de îndepărtare a algelor se realizează în conformitate cu procedurile specifice ale CNE Cernavodă şi nu au niciun impact asupra personalului, securităţii nucleare, mediului înconjurător şi populaţiei, precizează sursa citată.

Nuclearelectrica, singurul producător de energie nucleară din România, contribuie cu aproximativ 20% energie nucleară la producţia totală de energie, prin exploatarea celor două unităţi Candu, Unităţile 1 şi 2 ale Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de producţie de 700 MW. În acelaşi timp, Nuclearelectrica contribuie cu 33% la producţia totală de energie fără emisii de CO2 din România.

Citește și Nu sunt bani pentru compensarea facturilor. Mugur Ciuvică: ”Nu cred așa ceva!” Iată de ce

”Am aflat că onorabilul dumneavoastră guvern nu are bani să compenseze facturile până la sfârșitul anului. Au zis că au nevoie de 10 miliarde de euro, deși unele cifre spun de 8 miliarde, altele de 5 miliarde de euro doar pentru compensarea facturilor la energie. La ce să ne așteptăm? Au făcut schema de compensare și nu au calculat-o până la capăt? Ce să facem, cum să facem, ce să fie? Oprim aerul condiționat acum, vara, tăiem încălzirea centrală la iarnă? Dați-ne un sfat”, a spus jurnalistul Bogdan Chirieac, provocându-l pe invitatul său la o dezbatere ”aprinsă”. 

”Nu vă dau nici un sfat. Și nici nu cred că se întâmplă treaba asta. Pentru că, în mod normal, statul român câștigă foarte, foarte mulți bani din prețul mărit al energiei și al gazului. Iar la energie, 80-90% din energia electrică este produsă de firme românești: Hidroelectrica este de stat, Nuclearelectrica este românească, Lignitul Oltenia este românească și altele câteva tot românești. Mai sunt câteva străine, cu eoliene și altele. Deci curentul electric consumat în România este curent produs în România de firme de stat. Nu numai că sunt românești, ele sunt de stat. Iar statul câștigă foarte mult de pe urma energiei foarte scumpe. Cum să nu aibă bani de compensare în aceste condiții? La fel se întâmplă cu gazul: avem Romgazul, care este aproape sută la sută de stat și care scoate gazul din România, avem OMV Petrom, unde statul român mai are vreo 20-30%, dar pe ansamblu, mai mult de jumătate din gazul care se consumă în România este scos din pământ de statul român și vândut cetățenilor și firmelor. Statul român câștigă foarte mult de pe urma gazului scump. Deci cum să nu fie bani de compensare. Eu nu cred”, a insistat Mugur Ciuvică, explicându-și punctul de vedere. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crește numărul beneficiarilor de ajutor social

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim...

Salariile bugetarilor trebuie să fie publicate azi

Până azi, 30 septembrie, toate instituțiile statului sau...

Putin pune 112 miliarde de dolari într-o pușculiță secretă

Rusia va ascunde scopul a aproape un sfert din...

Crossuri externe