O importantă companie intră pe piața energiei din România

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Panouri solare
Panouri solare
Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori de energie solară de pe Bătrânul Continent. 

Vorbim concret despre compania britanică Lightsource BP, care va intra pe piața din România la jumătatea acestui an. Acest demers devine posibil după ce grupul petrolier bp (fostă British Petroleum) va prelua controlul total asupra afacerii, Lightsource BP fiind divizia de energie regenerabilă al bp la nivel global.

Înființată în 2010 ca un start-up care număra doar șase angajați, Lightsource are acum în jur de 1.200 de salariați și sedii în multe capitale ale lumii. Compania, care a raportat, în 2022, un EBITDA de 335.42 de milioane de euro, deține, în prezent, un portofoliu de proiecte solare cu o capacitate totală de 8 GW, în diferite stadii de dezvoltare, în 19 țări, potrivit Profit.ro. 

În urmă cu o lună, dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy a anunțat că a încheiat un parteneriat cu grupul finlandez Korkia, în vederea dezvoltării a 600 MW de energie solară în România. Potrivit unui comunicat de presă dat publicității la acel moment, va fi generată suficientă energie regenerabilă pentru echivalentul a aproximativ 200.000 de gospodării. 

De menționat că, în prezent, circa 40% din energia României provine din surse fosile, înlocuite tot mai mult de surse regenerabile. În România este instalată o capacitate de 3.000 MW în parcurile eoliene și 3.000 MW în cele fotovoltaice (aici fiind incluși și prosumatorii). Potrivit datelor prezentate de operatorului sistemului național de transport al energiei electrice, compania Transelectrica, astăzi există proiecte de energie regenerabilă care însumează o putere de 17.000 MW ce dețin aviz tehnic de racordare (ATR), din care 7.000 MW au și avize de construcție. Toate aceste capacități noi pun sub presiune rețeaua administrată de Transelectrica, care are o capacitate de transport  limitată la 22.000 MW și este construită la nivelul anilor ’50.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com

pixel