O nouă criză de aprovizionare pentru Europa? Două mari companii suspendă transportul prin Marea Roșie

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Este vorba despre companiile de transport maritim Mærsk și Hapag-Lloyd care anunță că opresc traficul de containere prin Marea Roșie, ceea ce ar putea produce o nouă criză de aprovizionare pentru Europa și nu numai.

Cea mai mare companie de transport maritim din lume și Hapag-Lloyd suspendă cursele prin Marea Roșie. Motivul este reprezentat de mai multe atacuri aeriene asupra navelor de către miliția Houthi din Yemen, scrie Der Spiegel.

Compania daneză de transport maritim Møller-Mærsk va opri inițial toate transporturile de containere prin Marea Roșie. Cea mai mare companie de transport maritim de containere din lume reacționează la recentele atacuri împotriva navelor din zonă, care au fost probabil efectuate de miliția yemenită Houthi, aliată cu Iranul.

"În urma incidentului de ieri, (joi, 14 decembrie n.r.) în care a fost implicată nva Maersk Gibraltar și a unui nou atac asupra unei nave de containere astăzi, am instruit toate navele Maersk din zonă care urmează să treacă prin strâmtoarea Bab al-Mandab să își întrerupă călătoria până la noi ordine", se spune într-un comunicat al Maersk, citat de Bloomberg.

Citește și: Cine sunt rebelii Houthi care atacă navele în Marea Roșie

Bab al-Mandab este o întindere îngustă de apă care leagă Oceanul Indian de Marea Roșie. Orice navă care folosește Canalul Suez ca o scurtătură între Asia și Europa trebuie să treacă pe aici.

2. -imagine fara descriere- (maersk-1_52905300.jpg)

Maersk a declarat că prioritatea sa nr. 1 este siguranța echipajelor sale, subliniind provocarea de a găsi un echilibru între nevoile clienților săi și datoria de a avea grijă de personal. Navigația pe un drum lung în jurul Africii ar adăuga mii de mile la rutele comerciale, ar crește facturile la combustibil și ar întârzia livrările de marfă.

Euronav NV, un proprietar de superpetroliere, a declarat că a insistat ca navele sale să primească o opțiune în toate contractele de navlosire pentru a evita Marea Roșie. Joi, Maersk Tankers a declarat același lucru după ce una dintre navele sale a fost atacată.

Riscuri economice

Deși nu este clar cât de lungă va fi în cele din urmă durata pauzelor Maersk și Hapag-Lloyd, astfel de măsuri subliniază cât de grave și potențial dăunătoare din punct de vedere economic ar putea fi atacurile. Maersk deține o flotă de peste 300 de nave. Hapag-Lloyd se află pe locul opt, potrivit datelor furnizate de Clarkson Research Services Ltd.

3. -imagine fara descriere- (vapoare-4_14771800.jpg)

Aproximativ 12% din comerțul mondial depinde de Canalul Suez și 5% de Canalul Panama, potrivit lui Marco Forgione, director general la Institute of Export & International Trade. Panama este perturbat de secetă.

"Acestea sunt fundamentale pentru fluxul comerțului internațional", a spus el. "Fără ca acestea să funcționeze fără probleme, efectul de domino al daunelor și al perturbării lanțurilor de aprovizionare cauzate de navele întârziate și aflate în locuri nepotrivite va fi substanțial."

Atacurile Houthi par să se fi intensificat în ultimele zile, legăturile navelor individuale cu Israelul devenind mai puțin evidente. Acest lucru sugerează că riscurile se extind pentru industria în general, iar costurile de asigurare cresc. Cel puțin trei nave de containere au fost atacate sau perturbate în apropierea Yemenului în ultima zi sau cam așa ceva.

4. -imagine fara descriere- (vapoare-5_76428700.jpg)

Decizia Maersk, în special, va adăuga o nouă urgență la un efort al SUA - în lucru de săptămâni întregi - de a forma un grup operativ maritim care să protejeze navele care călătoresc prin Marea Roșie de atacurile Houthi. Oficiali ai Casei Albe și ai Pentagonului au declarat că administrația Biden lucrează cu partenerii pentru a forma acest grup, un anunț fiind așteptat în orice zi.

Comerț blocat

În sens mai larg, atacurile vor spori, de asemenea, presiunea asupra SUA pentru a răspunde la sursă Houthis, eventual cu lovituri militare pentru a elimina dronele și rachetele înainte ca acestea să fie lansate.

Administrația a rezistat să întreprindă acțiuni militare împotriva houthis de teama de a nu provoca un război regional, dar oficiali, inclusiv adjunctul consilierului pentru securitate națională Jon Finer, au recunoscut că nu exclud posibilitatea unor lovituri.

Tulburările din zonă pot bloca lanțurile de aprovizionare și comerțul mondial. În 2021, eșuarea navei Ever Given a blocat Canalul Suez timp de aproape o săptămână, ceea ce a întârziat luni întregi programul navelor și a îngreunat spațiul de marfă disponibil. S-a estimat că acel accident a redus capacitatea cu 20-30% timp de câteva săptămâni.

5. -imagine fara descriere- (vapoare-6_16339800.jpg)

"Suntem profund îngrijorați de situația de securitate extrem de agravată din sudul Mării Roșii și din Golful Aden", a declarat Maersk în comunicatul său de vineri. "Atacurile recente asupra navelor comerciale din zonă sunt alarmante și reprezintă o amenințare semnificativă la adresa siguranței și securității navigatorilor."

Presiune militară

Camera Internațională a Transporturilor Maritime, care reprezintă industria navală, a lăudat vineri acțiunile forțelor navale care au ajutat navele până în prezent. Aceasta a cerut sprijinul tuturor forțelor de securitate navale din regiune pentru a preveni alte atacuri asupra transportului maritim. De asemenea, a declarat că mai multe nave iau în considerare posibilitatea de a se abate de la Marea Roșie.

Anterior, militanții Houthi din Yemen - și susținuți de Iran - au declarat că au atacat MSC Alanya și MSC Palatium III cu rachete navale. Nava Maersk, Maersk Gibraltar, a fost ținta unui atac ratat joi.

Navele au fost vizate după ce au refuzat să răspundă la avertismentele "forțelor navale yemenite", a declarat purtătorul de cuvânt al Houthi, Yahya Saree, în timpul unui protest pentru Gaza.

Hapag-Lloyd a mai spus că una dintre navele sale, Al Jasrah, a fost atacată vineri în Marea Roșie.

Înștiințarea Maersk de vineri nu a precizat ce se va întâmpla în continuare. Compania face afaceri cu cei mai mari retaileri din lume.

"Ne-am angajat să asigurăm în cel mai bun mod posibil stabilitatea lanțurilor de aprovizionare ale clienților noștri și lucrăm îndeaproape cu toate echipele noastre de logistică și luăm măsuri pentru a minimiza impactul asupra clienților", a precizat aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel