O nouă exoplanetă din categoria "super-Terra" a fost decoperită

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Oamenii de știință au făcut DESCOPERIREA! Viața pe altă PLANETĂ
Oamenii de știință au făcut DESCOPERIREA! Viața pe altă PLANETĂ
Oamenii de ştiinţă au anunţat descoperirea unei noi şi interesante exoplanete din categoria "super-Terra", care gravitează în jurul stelei sale pe o orbită similară celei pe care se află Pământul în jurul Soarelui, transmite miercuri Space.com care preia un studiu realizat la Universitatea din Canterbury din Noua Zeelandă.

Această nouă planetă a atras atenţia astronomilor pentru că prezintă similarităţi importante cu Pământul, dar are şi caracteristici ce o diferenţiază categoric de planeta noastră. În ceea ce priveşte dimensiunea, cercetătorii sunt de părere că această planetă este de aproximativ patru ori mai mare decât Pământul. Steaua în jurul căreia orbitează este o pitică, probabil brună, din categoria celor considerate "stele ratate". Un an pe această planetă durează 617 zile terestre, chiar dacă această orbită eliptică se află la o distanţă mai mică decât cea dintre Pământ şi Soare, dar nu mai mică decât distanţa la care se află Venus faţă de Soare.

BCE dorește să angajeze femei în funcții de răspundere

Deocamdată, aceste date nu sunt confirmate complet pentru că noua exoplanetă nu a fost observată în mod direct. De altfel, această planetă nu a fost descoperită prin metoda folosită de obicei pentru căutarea exoplanetelor - şi anume identificarea modului în care ea interacţionează cu steaua mamă. În schimb, cercetătorii au descoperit planeta datorită modului în care ea şi steaua mamă modifică traiectoria luminii şi amplifică această lumină, ca o lentilă de telescop - fenomen denumit microlentilă gravitaţională.

Efectul de microlentilă gravitaţională se bazează pe faptul că obiectele masive deformează spaţiul din jurul lor. Atunci când obiectivul unui telescop, un obiect cosmic masiv şi ţinta observaţiilor se aliniază perfect, obiectul masiv deformează traiectoria luminii emise de ţintă şi amplifică această lumină. Este un eveniment foarte neobişnuit - doar o stea dintr-un milion poate fi observată producând un astfel de efect la un moment dat, conform autorilor studiului.

Pentru a descoperi această nouă planetă, cercetătorii au îmbinat observaţiile asupra efectului de microlentilă gravitaţională realizate la două facilităţi diferite: Experimentul Optic de Lentilă Gravitaţională din Polonia, respectiv Korea Microlensing Telescope Network, care constă într-un triunghi de instrumente cu vârfurile Chile, Africa de Sud şi Australia.

Oamenii de ştiinţă pot folosi detaliile exacte ale observaţiilor asupra fenomenului de microlentilă pentru a calcula care este natura corpului masiv care a acţionat ca o astfel de lentilă - în cele mai multe cazuri o stea. Însă, după analiza strălucirii ţintei atunci când se producea efectul de microlentilă, prin comparaţie cu strălucirea sa atunci când acest efect nu se produce, cercetătorii şi-au dat seama că în acest caz "lentila" nu este un singur obiect cosmic ci un sistem de astfel de obiecte. Echipa a avut nevoie de cinci zile pentru a se asigura că măsurătorile făcute preliminar nu sunt eronate.

Rezultatul a fost descoperirea unui sistem stelar îndepărtat, format dintr-o stea care are 1/10 din masa Soarelui şi, probabil, o planetă de patru ori mai masivă decât Pământul. Această descoperire este prezentată într-un articol publicat la 7 mai în revista The Astronomical Journal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel