O nouă lovitură pentru Putin. Decizia Serbiei privind Gazprom Neft

Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Compania NIS / FOTO: Wikipedia
Compania NIS / FOTO: Wikipedia
Totul trebuie să se rezolve în decurs de 45 de zile.

Grupul Gazprom Neft, divizia petrolieră a gigantului rus Gazprom, trebuie să își încheie participarea în compania petrolieră sârbă Naftna Industrija Srbije (NIS) în termen de 45 de zile. Decizia vine ca urmare a celor mai recente sancțiuni impuse de Statele Unite sectorului petrolier rusesc, a anunțat vineri președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, citat de Reuters.

Acționariatul NIS, dominat de Gazprom

Naftna Industrija Srbije este singura companie de rafinare petrolieră din Serbia. Gazprom Neft deține o participație majoritară de 50%, iar compania mamă, Gazprom, controlează un pachet suplimentar de 6,15%. Statul sârb deține o participație minoritară de sub 30%, însă NIS este cea mai tranzacționată companie la bursa din Belgrad.

Sancțiuni dure impuse de administrația Biden

Administrația Biden a introdus vineri cel mai amplu pachet de sancțiuni împotriva sectorului petrolier și gazier rusesc, vizând veniturile cruciale pentru Moscova. Scopul declarat al acestor măsuri este de a oferi Ucrainei și partenerilor săi occidentali un instrument de presiune pentru a obține o încheiere pașnică a conflictului din regiune.

Termen limită: 10 martie

„Ni se cere eliminarea completă a rușilor din acționariatul NIS, nu doar o diminuare a participației acestora,” a explicat Aleksandar Vucic. Potrivit președintelui, Serbia trebuie să finalizeze un acord cu Gazprom Neft până pe 10 martie, termenul limită impus de sancțiunile americane.

Planuri de diversificare a aprovizionării cu petrol

Principala rafinărie a NIS, situată la Pancevo, lângă Belgrad, depinde de țițeiul importat printr-o conductă care traversează Croația. În contextul sancțiunilor, care ar putea face această rută inaccesibilă, Serbia a început să exploreze alternative. Un proiect major vizează conectarea la oleoductul Drujba prin Ungaria, o inițiativă ce ar putea deveni operațională din 2026.

Implicări economice și geopolitice

Retragerea Gazprom Neft din acționariatul NIS ridică semne de întrebare cu privire la viitorul relațiilor economice dintre Serbia și Rusia. În același timp, această măsură reflectă intensificarea presiunii internaționale asupra Moscovei și necesitatea Serbiei de a-și adapta politica energetică la noile realități geopolitice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor

pixel