Noua tehnologie îmbunătăţeşte calitatea apei desalinizate, reducând în acelaşi timp costurile acestui procedeu, a precizat Technion miercuri.
Cea mai frecvent utilizată metodă de desalinizare este prin intermediul unei membrane costisitoare şi care se uzează rapid, utilizată ca un fel de sită ce permite apei să treacă blocând în acelaşi timp alte particule, în funcţie de mărimea sau de sarcina lor.
Noul sistem, însă, se bazează pe electrozi poroşi simpli şi ieftini, cu un proces ciclic de încărcare şi descărcare a acestora.
La aplicarea curentului electric, particulele încărcate precum borul sunt adsorbite de electrozi şi, prin urmare, sunt eliminate din apă.
Procedeul este descris în jurnalul ştiinţific PNAS, în urma unui studiu realizat de cercetători de la Technion şi de colegi olandezi de la Universitatea Wageningen şi de la Centrul European de Excelenţă pentru Tehnologia Sustenabilă a Apei - Wetsus din Leeuwarden.
Noua metodă permite îndepărtarea elementului chimic toxic bor din apă în cadrul procesului de desalinizare, în care particulele minerale sunt eliminate din apa sărată pentru a o face potabilă şi bună de utilizat pentru irigare.
Echipa a calculat, de asemenea, voltajul optim aplicat în cadrul sistemului şi a constatat că o tensiune mai mare nu îi îmbunătăţeşte neapărat eficacitatea.
Această metodă ar putea fi utilizată şi pentru rezolvarea altor provocări legate de tratarea apei, precum eliminarea reziduurilor de substanţe medicamentoase şi a erbicidelor, au concluzionat cercetătorii.
Desalinizator cu panouri solare
O companie finlandeză a început etapa de testare a unui sistem de desalinizare a apei, bazat pe energia solară.
Compania Solar Water Solutions a furnizat deja 200 de astfel de echipamente către unele regiuni din Kenya, relatează goodnewsnetwork.org. Sistemul produce 4.000-7.000 de litri de apă potabilă pe oră din 10.000 de litri de apă de mare .
Tehnologia se bazează pe o metodă îmbunătățită de osmoză inversă. Moleculele de apă trec prin membranele semipermeabile în rezervoare cilindrice cu supape cu duze adaptive, iar presiunea externă este asigurată de energia asigurată de panourile solare.
Citește și: Prinţul William se alătură tatălui său: "Ar fi un dezastru absolut". Apel dramatic pentru climă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...