Deputatul de Arad susţine că ultimele prevederi legate "sunt binevenite, însă pentru a duce la deblocarea situaţiei actuale din acest domeniu este necesară respectarea acestora".
"Tot mai des s-a dovedit faptul că reglementările deja existente au fost aplicate deficitar sau deloc, trecerea de la consumator la prosumator fiind un proces anevoios, desfăşurat pe banii şi timpul cetăţenilor interesaţi. Consider că aplicarea unor sancţiuni mai drastice pentru operatorii de distribuţie şi obligaţia de a plăti contravaloarea energiei produsă de prosumator, în perioada ce depăşeşte termenul prevăzut în lege, pot constitui soluţii mai eficiente pentru cetăţenii care au făcut astfel de investiţii", a transmis, miercuri, Glad Varga, printr-un comunicat de presă.
Parlamentarul a mai amintit că Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a publicat marţi o serie de modificări aduse "Ghidului prosumatorului cu capacitate de cel mult 400 kW pe loc de consum".
Conform ghidului actualizat, pentru facilitarea accesului viitorilor prosumatori la informaţii esenţiale şi uşor de înţeles, au fost introduse, în principal, următoarele modificări: exceptarea de la obligaţia de achiziţie de certificate verzi pentru energia electrică produsă din surse regenerabile şi utilizată la locul de producere pentru consumul final propriu, aplicabilă prosumatorilor persoane fizice, juridice şi autorităţi ale administraţiei publice locale care deţin centrale electrice ce produc energie din surse regenerabile de energie (SRE) cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum, precum şi persoanelor fizice sau juridice care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie (E-SRE), prevăzută la art. I pct. 14 din Legea nr. 248/2022 de modificare a art. 73^1 alin. (7) din Legea nr. 123/2012.
De asemenea, s-a realizat actualizarea etapelor şi regulilor procedurii de schimbare a furnizorului, precum şi responsabilităţile clientului final şi operatorilor economici implicaţi în schimbarea furnizorului, aşa cum sunt stabilite prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 3/2022.
ANRE a adus clarificări privind regulile mecanismului de compensare cantitativă şi cel de regularizare financiară, precum şi modul de facturare a energiei electrice produsă şi livrată în reţea /consumată din reţea de către prosumatori ţinând cont de perioada de aplicabilitate a prevederilor OUG nr. 27/2022.
S-a introdus posibilitatea ca, în cazul locului de consum/consum şi de producere existent la care se racordează instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cererea de racordare să fie transmisă de către prosumator înainte de realizarea instalaţiei de producere a energiei electrice, precum şi posibilitatea ca, în cazul utilizatorilor existenţi, operatorul de distribuţie să înlocuiască contorul existent în punctul de delimitare cu un contor care măsoară energia electrică în ambele sensuri, inclusiv a sistemului de comunicaţie, sau, după caz, asigurarea de către operatorul de distribuţie a programării contorului existent în punctul de delimitare pentru măsurarea energiei electrice în ambele sensuri, costurile cu achiziţia şi montarea fiind suportate de către acesta, în conformitate cu art. 27 din Procedura aprobată prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 19/2022.
De asemenea, a fost adăugată precizarea legată de grupurile de măsurare a energiei electrice necesare în instalaţiile prosumatorilor care măsoară energia electrică produsă, care vor fi montate în limita stocurilor deţinute de operatorii de distribuţie, iar lipsa acestora nu va condiţiona punerea sub tensiune a instalaţiei de utilizare.
Citelte și: Noi decizii pentru prosumatori. Anunțul ANRE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...